Водещи новини Добрич Образование

Директори от Добрич с различни мнения за заповедта за предучилищните групи

Мнението на директори на училища в Добрич относно заповедта на кмета Йордан Йорданов, според която от следващата учебна година предучилищното образование на децата ще се осъществява само в детските градини, потърси Про Нюз Добрич. Както вече информирахме заповедта разбуни духовете. Родители подготвят жалба до Общината и Омбудсмана на Република България, в няколко училища вече вървят подписки.

Преди време имахме подготвителна група, закрих я, сподели директорът на СУ „Димитър Талев” Весела Панчева. Тя коментира, че качеството на образование в детските градини е на високо ниво. „Има си и своите плюсове,  и своите минуси – каза Панчева. – Плюсовете на това да има подготвителна група в училище са свързани с по-лесната адаптация към училищния живот.  Но е нормално до 6 години децата да си бъдат в детската градина, да си играят и да не мислят за това, че ще бъдат ученици”.

Директорът коментира, че след като кметът така е преценил, може би го е направил на база брой деца, на база, че в Добрич има достатъчно детски градини, които нямат достатъчно възпитаници. „Може би това е от икономическа гледна точна, може би е оправдано. Така че аз се доверявам на хората, които имат повече информация от мен за техните решения. След като кметът го е издал като заповед той най-вероятно е направил необходимите проучвания и е действал според правомощията, дадени му от държавата”, каза още Весела Панчева.

Заповед за премахване на предучилищната от училищата в Добрич „взриви“ родителите

Една е подготвителната група в СУ „П. Р. Славейков” в Добрич. Директорът Георги Георгиев коментира, че решението на кмета е несъобразено с исканията на родителите. „Защото за никого не е тайна, че режимът на полудневните групи в училищата е доста по-различен от този в детските градини”, каза той. По думите му децата, които са били в подготвителна група, много по-плавно и по-лесно преминават в първи клас. Според Георгиев решението на кмета е продиктувано най-вече от това, че се замисля от следващата година детските градини да бъдат на 100 процента държавна издръжка. Обясни, че сега 100 процента се поемат заплатите и осигуровките на персонала и част от издръжката, а останалата част – от общините.

„Не зная доколко всичко това е разумно при положение, че детските градини са вече на делегиран бюджет”, коментира Георгиев. Посочи, че според него решението на кмета е прибързано, взел го е без да се консултира, без да се проучат предварително желанията и възможностите. Директорът сподели, че за него решението ще бъде облекчение, защото в СУ „П. Р. Славейков” ще се освободят две стаи. Като перспектива не напразно зададохме въпроса на кмета защо и двете му деца бяха в полудневна група в училища, а не в детска градина, допълни Георги Георгиев.

Ние, като средно училище, не сме имали подготвителна група преди да „приютим” тази на училище „Отец Паисий” когато го закриха, сподели директорът на СУ „Свети Климент Охридски” Мария Димитрова. Посочи, че не разчитат на тази група. Димитрова сподели, че в нея постъпват деца, които го правят или заради учителката, която е много добър специалист, или защото след това искат да останат в училището.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.