Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Напрежението между Русия и Украйна влияе и на пазара на зърно

Международната борсова цена на пшеницата в момента е висока, което поддържа средната цена у нас. Според последния оперативен анализ на МЗ хлебната пшеница е около 520 лева за тон, при 390 година по-рано.

Политическото напрежение по оста Русия – Украйна също дава тласък нагоре на цената на зърното. „Тези отношения влияят на пазара. Всяко сътресение в световен мащаб влияе ценово на борсите. От този понеделник котировките на пшеницата и царевицата тръгнаха нагоре на борсите. Анализаторите коментират, че това е благодарение на политическата ситуация. Русия и Украйна са много големи износители и са изключително важни за Черноморския регион“, коментира за Про Нюз Добрич Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Високите цени на торовете, горивата и консумативите продължават да са много притеснителни за бранша. „Това определя много висока себестойност на продукцията, на която на практика не й знаем крайната цена. Ние нямаме никаква идея колко ще струва пшеницата през юли“, посочи Жекова.

Торовете, които продължават да поскъпват заради високите цени на газта и суровините, вече са около 1480 лева за тон, без ДДС. „Една част от земеделците със сигурност ще изпитат големи финансови затруднения да си купят тор, особено по-дребните. На друга част, които, да кажем, че не са водили правилна финансова политика, също ще им е трудно. Това са много пари, които също оскъпяват производството“, добави Жекова.

c