Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Шофьори на таксита в Добрич протестират, централата ги натискала да си повишат тарифите

Собственикът на „Президент такси“: Не знам, че има протест, искам единни тарифи

Таксиметрови шофьори, които имат сключени договори с фирма „Президент такси Добрич“, протестираха тази сутрин пред централата на фирмата. Причината по думите им е, че собствениците им оказват натиск да повишат тарифите си. Това според тях не е уместно в момента.

Протестиращите казаха, че за повишаването им било съобщено вчера от централата. Казано им било, че това се прави заради инфлацията.

„Ние сме против вдигането на цените на таксиметровата дейност в този момент. В началото на годината сметките са големи, плащат се данъци, разходите на всички са големи и още да утежняваме ситуацията за клиентите - не е моментът сега. Тарифите, на които сега работим, горе-долу са добри. Ако ги вдигнем, работата ще спадне. Не смятам, че оборотът ще се вдигне, даже обратното“, сподели засегнат шофьор.

„Чувствам се притисната, че някой ми казва на какви цени да работя. Аз съм търговецът, аз казвам каква да е цената. Не може да казва някой, с когото нямам трудов договор за осигуровки и не ми е купил кола. Аз му плащам ефир, а той да ми казва на каква цена един вид аз да си продавам стоката?“, сподели единствената жена на протеста - Даринка Желева.

Таксиметровите шофьори имат договор с централата, за да ползват тяхната услуга, като приемат поръчки. Не пожелаха да кажат каква сума плащат седмично на фирмата, за да получават заявки, т.е. осигуряване на ефир. От свои източници Про Нюз Добрич научи, че тази сума е 45 лева.

„Плащайки таксата и повишавайки тарифата ние няма да се справим. Март и април са тежки месеци, защото времето се затопля, хората тръгват пеша и работата ни намалява. Таксито ще стане лукс“, казват шофьорите. Споделиха, че искането на фирмата е изнудване и очакват да има диалог със собствениците. Те обаче не бяха там.

Про Нюз Добрич се свърза по телефона с единия собственик - Михаил Илиев, който бе съвсем лаконичен. „Не знам, че има протест. Мисля, че шофьорите си говорят нещо. Аз не искам да си вдигнат тарифите. Всеки водач си е превозвач, те си решават какви тарифи да имат. Аз искам в моята централа да се работи на единни тарифи, те да решават какви ще бъдат. Моята цел е да карат на по-ниски тарифи, за да имаме повече поръчки“, посочи той и отказа да коментира повече.

На протеста се събраха около 80% от работещите с Президент такси, които са общо 60-70 коли. По тяхна информация общо в Добрич работят около 350 таксита. Пределната цена на таксиметровите услуги се определя от Общинския съвет. В момента дневна тарифа за 1 км. пробег е 1.40 лв., а нощната – 1.50 лв. И да си вдигнат тарифите, таксиметровите шофьори не могат да надвишат пределната цена.

c