Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Окончателно бе утвърдена новата транспортна схема на Добрич

Новата общинска транспортна схема на град Добрич бе утвърдена на днешното заседание на Общинския съвет. Тя ще влезе в сила от 01.01.2023 година.

Днес схемата бе гласувана повторно, тъй като на 29 декември решението бе върнато за ново обсъждане в Общинския съвет от областния управител. Мотивите му бяха, че материалите, послужили за приемането на схемата и публикувани на интернет страницата на Община град Добрич, съдържат документи и приложения, които по закон не следва да са част от общинската транспортна схема - например определяне на посочността на улиците в града, както и организация на движенията по кръстовищата.

Новата транспортна схема бе приета днес с 25 гласа „за“, 3 гласа „против“ и 7 „въздържал се“. Взети са били под внимание критики от миналото заседание на ОбС, че 10-метрови автобуси много трудно ще се движат в тесни и малки улички, и е прието предложението линии 1, 4 и 5 да излязат от ул. „Цар Освободител“ и да минат по ул. „Димитър Ковачев“.

Днес съветници акцентираха, че има и други неудобни за големите автобуси линии, като например по ул. „В. Търново“, и че затруднения ще има по линия 8. Неточностите ще бъдат изчистени, когато автобусите започнат да се движат, каза зам.-кметът Росица Йорданова.

Тя посочи, че ще се направи разчет колко средства ще бъдат нужни за поставянето на обозначителни знаци, табели, навеси на спирки и др. и бюджетът ще бъде представен в Общинския съвет. Ще се организира и информационна кампания, за да бъдат запознати гражданите на Добрич с новите линии.

Схемата включва 12 автобусни линии по направления с приложени към тях зимни и летни маршрутни разписания:

·         Линия № 1 – направление Спортна зала Добротица – Строител;

·         Линия № 2 – направление Обръщало Балик – Старт АД;

·         Линия № 3 – направление кв. Изгрев – АПК;

·         Линия № 4 – направление Гробища – Зърнени храни;

·         Линия № 5 – направление Обръщало Балик – ж.к. Север;

·         Линия № 6 – направление Обръщало Балик – Окръжна болница;

·         Линия № 7 – направление Промишлена зона Изток – Калиакра;

·         Линия № 8 – направление Технополис – Зърнени храни;

·         Линия № 9 – направление Гробища – Старт АД;

·         Линия № 10 – направление Рилци – Добротица;

·         Линия № 11 – направление Обръщало Балик – Тедива /ЗАВН;

·         Линия № 12 – направление Център (пл. Свобода) – с. Богдан;

c