Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Заповед на министъра и ковид зоната определят мерки в Добрич заради Covid-19

С решение на Областния координационен щаб към Областния съвет по здравеопазване в Добрич от 10 януари във връзка с Covid-19 ситуацията се разпореждат мерки, като например "преглед и отмяна на всички общински мероприятия със струпване на хора" и др.

Наши читатели алармираха, че до момента няма нормативен акт, който да разпорежда това – нито заповед на министъра на здравеопазването, нито на кмета на Добрич.

В тази връзка попитахме Община Добрич дали е издадена заповед на кмета в съответствие с решенията на Областния координационен щаб.

„Заповед на Кмета не е необходимо да се издава, тъй като според Закона за здравето,  временни противоепидемични мерки се въвеждат със заповед на директора на съответната Регионална здравна инспекция, съгласувано с главния държавен инспектор за територията на отделна област. А държавните и общински органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките“, гласи отговорът, който получихме от общинската администрация.

Съгласно закона за здравето, заповед за валидните противоепидемични мерки е издадена от министъра. Актуалната заповед с валидните в цялата страна мерки е РД-01-968/26.11.21 година. За провеждането на мероприятия и различните видове дейности трябва да се спазват мерките, разписани за етапа, в който е дадената зона, съгласно Националния оперативен план. МЗ ежедневно обновява картата на страната с нивото на заболяемост. Към днешна дата област Добрич все още е в зелено, което е първи етап и важат противоепидемични мерки за този етап, обясниха от Областния координационен щаб по информация на Регионалната здравна инспекция в Добрич.

c