Водещи новини - дясно Култура Тервел

Успешна година за ансамбъл „Калинка Вълчева“ от Тервел

ДФТА „Калинка Вълчева”, поради забраните за работа в началото на годината,  започна  да репетира  през  месец април. За два месеца  успя да подготви 3 нови танцови произведения  и ги представи на годишния си концерт, който се проведе в началото на месец юни.

Концертният  състав на ансамбъла участва във Фолклорен фестивал „Седянка край морето” в  Приморско през май. Танцьорите представиха най-новия си танц „Някъде в Добруджа”, с който направиха силно впечатление на журито и им бе пресъдено първото място.

Концертният състав участва и в реализирането на два музикални проекта. Първият бе на студио „Балтаджиев“ в заснемането на музикален клип на певиците Ваня Вълкова и Мария Стефанова. Вторият проект е на медийна група „Добруджа” и заснемането на Коледните песни на певеца Стоян Варналиев.

В края на октомври концертният състав засне за първи път свой клип на новото си танцово произведение „Някъде в Добруджа”. Този танц се подготвяше през цялата година. Музиката на танца е авторска и е на музикант, родом от с. Безмер – Димитър Нанков. През януари и февруари музиката се записваше в звукозаписно студио от Димитър Нанков и оркестър „Бисери” и приятели, а аранжиментът  на музиката  е на Живко Желев. Хореографията на танца се прави почти 5 месеца и е на Нели Денева. В реализирането на този проект  участват много доброволци като Павлин Петков и Йордан Йорданов, които заснеха и обработиха клипа.

През октомври бе създадена работна група от служители на читалището и момичетата от  ДФТА „Калинка Вълчева”, които направиха нов декор за зрителната зала, послужил и за доброто оформление при заснемането на клипа.

За Коледните празници ансамбълът  и всички читалищни състави подготвиха Коледна програма от песни и танци пред Читалището .

През годината имаше занимания и за по-малките танцьори. Организирани бяха Вечер на таланта и филмова вечер в залата на ансабъла. Организиран бе и велопоход  до с. Безмер  и вечер на палатки.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.