Водещи новини - дясно Крими Общество

С 6 години затвор наказаха 24-годишен мъж, причинил смърт и травми след луди изцепки с крадена кола на пътя Добрич-Варна

Варненският окръжен съд е признал за виновен 24-годишния Стефан С., за това че като водач на автомобил нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смърт и средна телесна повреда на двама от спътниците си в катастрофа по пътя Добрич-Варна.

До инцидента се стига на 19 октомври 2018 г., след като с откраднат автомобил и без да притежава свидетелство за управление, Стефан С. пътува с двама свои познати към Варна. Движели се със скорост около 126 кв./ч – доста над разрешената за района от 90 км/ч. Видимостта била намалена, имало мъгла и дъжд. След кръстовището за с. Любен Каравелово, община Аксаково на един от завоите, водачът загубил управление над автомобила с последвал сблъсък в две дървета. При произшествието на място починал пътуващият на предната седалка мъж, а спътникът на задната седалка получил средна телесна повреда. Двамата оцелели напуснали произшествието.

Пострадалият и наследниците на починалия мъж са били конституирани от съда като частни обвинители.

Делото е решено в едно съдебно заседание, след като защитата на 24-годишния подсъдим поисква разглеждане на делото по съкратената процедура с признаване на всички факти и обстоятелства, изложени в обвинителния акт. В този случай, според НПК, при постановяване на осъдителна присъда, съдът задължително намалява наказанието „лишаване от свобода“, което е наложил с 1/3.

Адвокатът на Стефан С. подчерта, че подсъдимият е съдействал на органите на разследването за разкриване на обективната истина по случая. За да може наказанието да превъзпита младия мъж, защита предложи то да бъде с минимален размер.  

Прокуратурата и частните обвинители пледираха за наказание към средния размер, предвиден в Наказателния кодекс. Изтъкнато бе, че подсъдимият е многократно осъждан за тежки умишлени престъпления, както като непълнолетен, така и като пълнолетен. Младата му възраст била единственото смекчаващо вината обстоятелство.

Варненският окръжен съд определи на Стефан С. наказание „лишаване от свобода“ в размер на 9 г., което предвид процедурата на съкратено съдебно следствие намали с 1/3 до 6 години, при първоначален общ режим на изтърпяване. Подсъдимият следва да плати и направените по делото разноски в размер на 6457,51 лв. в полза на Държавата, по сметка на ОД на МВР – Варна.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.

източник: пресцентър на Варненски окръжен съд

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.