Водещи новини Здраве Култура Общество

Настаняват в дом самотника от село край Добрич, чието зрение върнаха добри хора

71-годишният Тошко от село край Добрич, който в момента е в Центъра за временно настаняване, по-известен като Приюта за мъже, ще бъда настанен в дом за стари хора. Това съобщи за Про Нюз Добрич Александър Иванов – председател на Фондация „Милостиво сърце”, която благодарение на даренията на добри хора успя да върне зрението на възрастния мъж. На 1 февруари той ще постъпи в Дома за стари хора „Радост” в тервелското село Полковник Савово.

Както медията ни вече писа Тошко постъпва в Приюта през есента на м. г. след молба от съседи да му бъде помогнато. Той остава самотен след като жената, която се грижи за него, почива. 71-годишният мъж е с катаракта на двете очи, практически сляп, има проблем и със слуха.

През октомври му е извършена операция на едното око от д-р Илияна Ананиева в ДКЦ-I. Медицинската манипулация е платена от здравната каса, а лещата, която е поставена, е закупена от Фондация „Милостиво сърце” за 635 лева. Операцията е успешна и Тошко възвръща зрението на едното си око. Преди дни – на 17 януари, е оперирано и другото му око – от същия екип. Чрез Фондация „Милостиво сърце” добри хора даряват средства, с които е закупена лещата. Иванов обясни, че по думите на д-р Ананиева втората операция е била сложна, след още две седмици тя е намало как да бъде направена. Сега възрастният мъж вижда и с двете си очи.

„Оказа се, че успяхме бързо да разрешим един от най-сложните случаи, които сме имали до момента – каза Александър Иванов. – При нас дойде един абсолютен слепец, успяхме да стабилизираме и физическото, и психическото му здраве, вече се чувства много добре с две виждащи очи. Сега го настаняваме в дом. Това е един от случаите ни с добър край”.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.