Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

МРРБ: АПИ не предвижда изграждане на скоростен път Добрич-Варна

Изграждането на нов, високоскоростен път между Добрич и Варна към момента не се предвижда в проектопрограмата на АПИ за тази година. Това става ясно от отговора на министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов по време на парламентарния контрол на въпрос на народния представител от БСП Мая Димитрова.

От парламентарната трибуна миналия петък тя посочи, че пътят II-29, който свързва Добрич и Варна,  е изключително натоварен, тъй като много хора, които живеят в Добрич работят във Варна и се налага да пътуват сутрин и вечер по тази отсечка.

„Пътят е натоварен и от тежкотоварни автомобили, които се движат от границата при ГКПП Кардам към Варна или автомагистрала Хемус. През зимния период тежкотоварните превозни средства са над 1000, а общият брой на моторните превозни средства е 8 000. През летния период по този път преминава целият туристически поток за Северното Черноморие. Пътят е двулентов, а трафикът е много интензивен. Там стават често пътно-транспортни произшествия и част от тях завършват с трагичен край. По данни на статистиката натовареността на път  II-29, Добрич-Варна се равнява на натовареността на автомагистралите. Пътят е от изключително важно значение за живеещите в посочените общини, така и за икономиката“, посочи Мая Димитрова.

Мая Димитрова, депутат от "БСП за България"

Тя запита министър Караджов какво смята да предприеме правителството за този натоварен и жизненоважен за региона път, така че да се гарантират безопасността на движение и здравето на пътуващите.

Министърът на регионалното развитие обясни, че е в  процес на изготвяне и утвърждаване  програма за ремонт на републиканската пътна мрежа от първи, втори и трети клас за периода 2022-2025. В програмата за 2023 г. е включен за ремонт 16,394 км от пътя II-29 Варна-Аксаково-Добрич-Ген. Тошево. Това е трасето, което не е обновено при ремонта по оперативната програма, по която са ремонтирани около 30 км на територията на Варна и Добрич.  През тази година ще продължи ремонтът на 7,7 км от пътя  в района на Ген. Тошево до границата с Румъния. Ремонтът е  започнал през 2021 г., а срокът на завършването му е до 30 май, съобщи Гроздан Караджов.

По думите му „с предвижданите ремонти и предприетите дейности ще се хомогенизира трасето, ще се подобрят транспортните качества на пътя и ще се осигури безопасност на движение по пътя, който е най-кратката връзка между Румъния и курортите по Северното Черноморие, както и най-пряката връзка между областите Варна и Добрич“.

Гроздан Караджов, министър на регионалното развитие и благоустройството

Изграждането на нов, високоскоростен път между населените места към момента не се предвижда в проектопрограмата на АПИ за тази година, каза министърът.

Мая Димитрова подчерта, че отговорът не я удовлетворява, тъй като става въпрос за изграждане на път, който действително да гарантира здравето и живота на пътуващите, тъй като той е с голяма интензивност на движение – над 8000 на денонощие. През 2015 г. от МРРБ са посочили, че не се предвижда изграждане на скоростен път, тъй като тогава натовареността е била съвсем слаба. Но през 2019, 2020, 2021 г. натовареността на пътя се увеличава и е над 8 000 превозни средства. Затова депутатът от Добрич настоя да се помисли за качествен път, който да осигурява безопасност на движение.

c