Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Естонска журналистка посвети на „Двореца“ в Балчик глава от последната си книга

Наталия Вебер е филолог, журналист, випускник на Тартуския университет, автор на много статии, репортажи, очерци и пътеписи, интервютата й с хора от различни професии са публикувани в Естония. Автор на книгата „Недоразказаната легенда“ за живота и творчеството на естонския композитор Раоймонд Валгре, автор на поетичния сборник „Носталгиия“, на сборник от стихове за деца „Живяла кокошка“ и др.

В последната си книга Наталия Вебер разказва за пътуванията и срещи си в България. Отделна глава тя посвещава на „Двореца“ в Балчик.

Разказва за първото си посещение в бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария, за поканата тук да се осъществи първата у нас изложба с рисунки на нейния съпруг – художника Реналдо Вебер.

Реналдо Вебер

Изложбата се състои на 12 октомври 2015 година в галерия „Тихото гнездо“. Озаглавена е „Старият завет“ и включва графики по мотиви от Библията на Реналдо Вебер. Художникът е починал през 2010 г.

Бил е член на Естонския съюз на художниците. Участник в многобройни национални и международни изложби, носител на редица призове от конкурси, в които е участвал. По-популярен е със своите скулптурни творби, но и в областта на графиката получава признание от художествената гилдия още с първите си работи. Негови произведения се съхраняват в държавни и частни колекции в Естония, Русия, Финландия, Швеция, Германия, Полша, Белгия, САЩ, Армения и др.

Когато идва за откриването на изложбата през октомври 2015 г. Наталия Вебер обявява, че всички 30 рисунки на Реналдо Вебер ще бъдат дарени за фонда на ДКИ „КЦ „Двореца“, защото вярва, че такава би била и волята на нейния починал съпруг.

c