Култура Общество

Отбелязваме Деня на ръкописното писмо

На 23 януари по света се отбелязва Денят на ръкописното писмо, инициатива на Асоциацията на производители на принадлежности за писане. Денят съвпада с рождението на американския държавник Джон Хенкок, който пръв е поставил подписа си под Декларацията на независимостта.

Инициативата се нарича още Ден на ръкописа и Ден на почерка. Почерк е строго индивидуален начин на ръчно изписване на букви, цифри и други символи, приложен чрез средство за писане. Именно защото всеки един човек пише по уникален начин, почеркът би могъл да послужи за идентифицирането на автора на даден документ. Почеркът на всеки един човек е различен, като изключение не правят дори и близнаците.

Характеристиката на един почерк включва специфичната форма на буквите, тяхната закръгленост или заостреност, разстоянията между буквите, наклон на буквите, ритмичното повторение на елементи, оказан върху хартията натиск, размер на буквите.

Калиграфията пък е изкуството на красивото писане. В съвременността калиграфията е жива под формата на хоби и изкуство и дори изживява нов подем с навлизането на компютрите. Тя продължава да процъфтява под формата на функционални ръкописни надписи като покани за сватби или други важни събития, при създаването на шрифтове, оригинални ръкописни логотипи, в религиозното изкуство, при монументалните надписи. Използва се и за реклама, в киното и телевизията и др.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.