Водещи новини - дясно Крими Общество

Несъответствия за над 300 млн. лева откриха при проверки на касова наличност в стотици фирми

Извършени са проверки на над 1500 фирми за нелогично високи касови наличности, като при близо 600 дружества инспекциите на място продължават и в момента, съобщават от Национална агенция за приходите.

От ръководството на НАП уточняват, че при проверките на касовото съдържание се преброяват, описват се всички купюри и се сравняват с посочените в счетоводството.

Масовата кампания за проверка на касова наличност – сумите, отчитани счетоводно като налични в касите на фирмите, запопочна през юли 2021 г. Към момента на проверките над 1020 фирми са декларирали изплатен дивидент на стойност близо 725 млн. лв., а 277 дружества са заявили своето намерение да го разпределят. Законът дава възможност на юридическите лица да разпределят дивидент към физическите лица – собственици, като заплатят дължимия за това 5% данък, допълват още от приходната агенция.

При 609 от дружествата проверяващите са установили несъответствие за повече от 337,6 млн. лв., съобщават от НАП.

Наред с контролната кампания на място, общо 11 588 рискови дружества получиха електронни писма или обаждане от Информационния център на НАП. По този начин приходната агенция насърчава фирмите доброволно да прегледат отново счетоводните си запаси и да направят корекции в годишните си финансови отчети, в случай че не всички суми са действително налични в касите им.

Много от дружествата, допуснали технически грешки, са се възползвали от предоставената им възможност, като са коригирали сами данните и са подали счетоводните си отчети отново.

„Има видим ефект от проверките на НАП за касови наличности – подобрени са данъчното поведение и събираемостта. Повиши се броят на фирмите, които разпределиха дивидент и заплатиха дължимия данък в срока за това. Също така, все повече счетоводители се придържат към законовите изисквания и отказват да правят нерегламентирани счетоводни операции, свързани с касова наличност. Благодаря на колегите в НАП за постигнатите високи резултати в рамките на кампанията“, каза заместник изпълнителният директор на приходната агенция Георги Димов.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.