Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

„Ангели за България“ дари храни за бедни в Добрич и безплатни прегледи в Тервел

Благотворителната организация на българите в чужбина “Ангели за България” осъществява две каузи, насочени към общини от област Добрич.

В рамките на едната се даряват 300 пакета с храни от първа необходимост в три населени места, едно от които е Добрич. Тук със съдействието на фондация „Св. Николай Чудотворец“ са раздадени 50 пакета. Другите градове са Видин и  Казанлък. Всеки пакет е на стойност 60 лв.

Другата кауза на „Ангели за България“ е за лекарски прегледи за хора от селата на 3 общини, едната от които е Тервел.  Ще бъдат закупени изследвания за кръвна захар, шпатули за гърло и дезинфектанти. Хората ще бъдат изследвани за кръв и ще бъдат изслушани и, разбира се, ще им бъдат дадени съвети за актуални здравословни проблеми. Тази акция ще се осъществи със съдействието и надзора на Фондация „Свети Николай Чудотворец“ в Тервел, съобщават организаторите. Тя продължава до края на февруари.

 Лекари ще обиколят около 80 села в района на Пловдив, Видин, Тервел и Кула преглеждайки над 3000 човека.

Последните два месеца всички ние от Ангели за България, видяхме крещящата нужда от профилактични прегледи в българските села. Станахме свидетели на стотици болни, непреглеждани с години възрастни хора, не знаещи за свои сериозни здравословни проблеми, спасихме животи, дадохме надежда и положихме началото на една практика ,която ще се борим да се превърне в държавна политика за всички български села.

Затова всички единдушно решихме, че през новата 2022 г прегледите в селата трябва да продължат, трябва да се увеличат, трябва да станат практика, защото каквато и помощ да окажем на човек в нужда, тя би била безсмислена ако неговия живот и здраве са в опасност, заявяват от „Ангели за България“.

В българските села липсва медицински персонал от над 20 години. Лошата инфраструктура, липсата на транспорт, ниските пенсии и изселването на младите хора към градовете, превърнаха възрастните хора в жертви на неадекватното управление на здравната система. Мнозина от тях не са преглеждани с години, не са им правени изследвания и не са назначавани лечения на заболяванията им. Често срещано е хората да не знаят че имат диабет, високо кръвно, сърдечни болести. Човешко право е да имат достъп до медицинско обслужване, което да се погрижи за тяхното здраве.

Затова Ангели за България започва кампания по набиране на средства, която да осигури поне веднъж месечно лекар в различни села из България. Ние се ангажираме да намерим и наемем медицински лица, да заплатим надници за тях, разходи за гориво, консумативи и лекарства, така че да могат медицинските лица да прегледат максимално много хора по селата и според нуждите да се предприемат действия за опазване и подобряване здравето на хората.

Снимки: Фондация "Св. Николай Чудотворец"

c