Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Първото родилно отделение в Добрич, основано от д-р Анастасия Ташева, е имало 5 легла

Д-р Анастасия Ташева е основала през 1943 година първото организирано държавно родилно отделение в Добрич, разказа за Про Нюз Добрич нейният син – известният специалист по вътрешни болести и бивш председател на Общинския съвет доц. д-р Ташо Ташев.

Д-р Ташева е родена през 1901 година в Горна Оряховица. Завършила е медицина в Будапеща, където се дипломира през 1928 година. Работи в София, а през 1933 година се омъжва за д-р Стефан Ташев, който е добричлия, завършил в Австрия. Двамата работят за кратко в Хасково. След освобождението на Южна Добруджа се местят за постоянно в Добрич.

През 1943 година в градската амбулатория, която се е намирала на мястото на старата стоматология на ул. „Страцин“, се обособяват 5 родилни легла. Малкото отделение се ръководи от д-р Ташева, акушерка е била Кина Русева, която е завършила акушерство в Русия. Завеждащ на поликлиниката е бил д-р Георги Попов. Година по-късно се разкрива родилното отделение в болницата.

Д-р Анастасия Ташева е организирала курсове за самарянки, както и женска консултация към амбулаторията. Развива активна червенокръстка дейност. След 1945 година тя е била дълги години училищен лекар. Пенсионира се през 1964 година, а от този свят си отиде през 1984 година след транспортно произшествие в София.

Снимката е от архива на сектор „Краезнание“ на Регионалната библиотека. От дясно наляво – Кина Русева, завършила акушерство в Русия, Зафирка Дойнова – съпруга на тогавашния балчишки кмет, д-р Анастасия Ташева, Анастасия Кемилева, Анна Димитрова.

c