Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Започват стъпки за създаване на високотехнологичен Индустриален парк с площ 340 декара в Добрич

Започват първи стъпки за изграждане на Индустриален парк в Добрич. На сесията на Общинския съвет на 25 януари ще бъде гласувано изменение на устройствения план на „Бизнес зона „Добрич“. Изменението се прави във връзка с приемането в началото на 2021 година на Закон за индустриалните паркове и желанието Бизнес зона „Добрич“ да бъде регистрирана като Индустриален парк.

Цялата Бизнес зона е с площ 424 декара в западната част на града и е разположена върху бивш военен терен, прехвърлен безвъзмездно на Общината /бившите казарми/. Към  момента общинските терени в зоната са 342 декара, а 82 дка са собственост на „Неопърл България“ ЕООД.

„Ние трябва да изключим тези 82 дка от целия терен, защото по Закона за индустриалните паркове, за да регистрираме Бизнес зоната като индустриален парк, трябва всички имоти в нея да са 100% общинска собственост. Това ще се гласува на сесията, за да можем да регистрираме парка без тази частна територия“, обясни за Про Нюз Добрич зам.-кметът Росица Йорданова.

Следващата стъпка е да се възложи обществена поръчка за самата актуализация и изграждане на Индустриалния парк.

„По Националния план за възстановяване и устойчивост ще има финансиране за довеждаща инфраструктура и там ще можем да кандидатстваме, за да може да доведем до имота газ и ел. снабдяване. По Закона за индустриалните паркове на следващ етап трябва да се регистрира оператор, който ще управлява, ще отдава под наем, ще прави вътрешната инфраструктура, ще организира вътрешни правила за работа в парка и т.н.“, допълни Йорданова.

Оттам насетне всеки инвеститор ще може да купи или наеме парцели и да организира производство. Целта е зоната да стане високотехнологичен парк, който да привлече стартъп компании и фирми, които да създадат нови работни места.

Засега има проявен интерес от трима инвеститори, каза Йорданова.

c