Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

В Тервел превръщат сградата на комитета на БКП в жилищен блок

Готово е конструктивното обследване на сградата на бившия комитет на БКП в Тервел, съобщават от общинската администрация. Целта му е да даде информация  дали и доколко сградата е годна, за да бъде преустроена в жилищен блок. Такова е инвестиционното намерение за бъдещето на рушащата се сграда, която Община Тервел успя да си върне от държавата преди малко повече от година.

Заключенията от конструктивното обследване са, че сградата може да продължи да съществува, включително и да се преустрои в жилищна сграда, след като се изпълнят мерки за саниране на конструкцията.

Крайното заключение е, че „Стоманобетонната носеща конструкция на съществуващата сграда остава некомпрометирана и непроменена. Запазва качествата си за поемане на всички натоварвания и въздействия по действащите към момента на изпълнение нормативи. На този етап се налага да бъдат предприети мерки за санирането й.“

Дадена е и положителна оценка за сеизмичната осигуреност на сградата съгласно актуалната нормативна уредба.

Предстои Общината да възложи проектиране за преустройството на сградата в жилищен блок за общински жилища. Паралелно с това се търсят възможности за външно финансиране, тъй като строителните работи са в обем, който предполага средства, с които общинският бюджет не разполага, информират от общинската администрация.

Сградата е масивна триетажна със застроена площ 831 кв. м на терен от 5 700 кв. м. Общината Тервел стана неин собственик по силата на решение на Министерски съвет от 4 декември 2020 година. Сградата е построена като „комитет“ на БКП преди промените в политическата система на страната от 1989 г. Строежът е изпълнен в периода 1982-1983 г. В края на миналия век се е ползвала като училище. Придобита е от държавата, в последствие от Висшия съдебен съвет. Не се ползва и не се стопанисва от 2000 г. В продължение на 20 години се руши.

Придобита е от Община Тервел по нейно настояване, дължащо се на обстоятелството, че сградата става опасна. Въпреки че сумата за възстановяването й е несъразмерна с бюджета на Общината, тя предприема следните последователни действия: конструктивно обследване на сградата, изготвяне на технически проект за преустройството й на етапи, издаване на разрешение за строеж също на етапи, изпълнение на строителство на етапи . За всеки етап на изпълнение на строителството ще се търси финансиране – както чрез собствени средства, така и от външни източници.

Инвестиционното намерение на Общината е да преустрои сградата и да я превърне в комплекс от общински жилища. Предвижда се върху малка площ на първия етаж да бъде устроен общински кризисен център. Няма да бъдат надстроявани или пристроявани допълнителни части на сградата. Инвестиционното намерение обхваща само съществуващите към момента корпуси.

c