Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Илюстратор от Добрич създаде в Париж PCR адаптация на прочутата картина на Грант Ууд

Българо-френският илюстратор Светослав Тачев даде своя отговор на въпроса за това каква следа ще остави пандемия върху нашето съзнание. Той създаде адаптация на „Американска готика“ - картина с маслени бои от Грант Ууд, съхранявана в колекцията на Института по изкуство в Чикаго, съобщи за Про Нюз Добрич Венета Ненкова. Тя е родена в Добрич. Сега тя е оторизиран екскурзовод за Рим и Ватикана, основател на Културна асоциация “Паралел 43”, занимаваща се с администриране на училище “Асен и Илия Пейкови”.

Вдъхновението на Ууд  е характерната къща, известна като American Gothic House. Той я изобразява заедно с „хора, които ми се струва, че трябва да живеят в тази къща.“ Роденият в Добрич художник пък направи адаптация, която по думите му е новото санитарно пуританство в минималистика, която той нарича Световен PCR Готик 2022.

Роден в Добрич, младият художник завършва национално училище за изящни изкуства “Илия Петров” в София и Естиен  в Париж. Автор е на голям брой публикации в областта на книгата, както за възрастни, така и за деца. Негови творби са издавани в България, Франция, Того, САЩ и Канада, като неговото име се свързва с някои от най-престижните компании във Франция като Льо Монде и Фигаро, но самият той се радва за публикувани негови творби и в българския „Стършел“. Светослав Тачев фигурира в световната селекция на илюстраторите 2001-ва година на Панаира на детската книга в Болоня, който е най-важният международен панаир за детска литература в света.

c