Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Определят наемните цени на пасища и мери в община Добричка за стопанската 2022/ 2023 година

Докладна записка за предоставяне и актуализиране на ползването на земеделските земи с начин на трайно ползване пасища и мери на територията на община Добричка за стопанската 2022/ 2023 година ще внесе на предстоящото заседание на Общинския съвет /ОбС/ кметът Соня Георгиева. То ще се проведе на 26 януари от 14 часа.

В докладната се посочва, че ползването на мерите и пасищата са важно условие за директно подпомагане на животновъдите, отглеждащи пасищни селскостопански животни при кандидатстването им по различни схеми в рамките на Общата селскостопанска политика, действаща в България. Отчита се, че през предходните стопански години голям брой животновъди с регистрирани стопанства на територията на община Добричка проявяват интерес към наемането и поддържането на пасищата и мерите. Към настоящия момент всички, заявили участие в разпределението им за отдаване под наем, са обезпечени на 100 процента.

Кметът Георгиева предлага ОбС да определи наемни цени по пазарен механизъм в лева за декар за имотите с начин на трайно ползване пасища и мери за стопанската 2022/ 2023 година. Те ще бъдат отдадени чрез търг тази година при начални цени, които зависят от категорията на земята. Най-висока ще е цената на пасищата и мери първа категория – 12.68 лева за декар, а най-ниска – за десета категория – 10.59 лева за декар.

c