Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

19 януари – празник на пуканките

19 януари е обявен за Ден на пуканките. Това е една от най-популярните храни, особено в киносалоните, или по масови мероприятия.

Пуканките се правят от един от шестте основни сорта царевица, която като култура започва да се отглежда от коренните жители на Мезоамерика още в праисторически времена. По-късно, по протежение на централно и южно Мексико, ацтеките и маите култивират редица разновидности използвани за храна и други цели.

С течение на времето култивираната царевица се разпростира към Северна и Южна Америка, като между 1700 и 1250 година пр.н.е. заема обширни площи на двата континента. Повечето големи и развити човешки култури в региона изграждат търговски отношения, базирани на излишък от определени видове царевица. След колонизацията на Америка, през късния 15-и и ранния 16 век, изследователите и търговците пренасят царевица в Европа, а по-късно я предлагат и на други култури по света като част от търговия.

В 17 век европейците научили, че при висока температура зърната царевица се пукат и се получават пуканките.

Царевицата е широко отглеждана култура в целия свят, основно поради способността си да расте при различни климатични условия. В някои страни от Латинска Америка и Африка тя е основна храна за населението.

В наши дни обикновено приготвяме пуканки в микровълновата фурна. Другият начин е в съд с дебело дъно, с малко олио и шепа царевични зърна, които се загряват, а съдът се тръска.

Пуканките присъстват и в българската традиция, като се приемат за традиционна украса на сурвачките.

c