Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

За скок в цените на лекарствата без рецепти от 4 до 30% алармират от колегията на фармацевтите в Добрич

За предстоящ скок в цените на лекарствата алармират аптекари. Повишението ще засегне най-вече масовите лекарствени продукти, които се купуват без рецепти. Председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Добрич Лалка Стойчева коментира пред Про Нюз Добрич, че скок на цените ще има и проблемът е сериозен.

„Не знам как аптеките, още повече пациентите, ще преодолеят това. Цените на всичко, което е за свободна продажба без рецепти, скача. Идват при мен представителите на производителите и казват: „Поръчвайте, защото цената ще скочи.“ Не знаят каква е причината, не зависело от тях. Клиентите с право ще негодуват и ще си го изкарват на нас“, казва Стойчева.

По думите й повишението е от около 4-5%, а има някои основни лекарства, които се вдигат с до 30%.

„Повишението предстои. Например "Тайлолхот" – прахче за настинка, което в зимния период е масово лекарство, разбрах, че се вдига с 30%. Това е драстично повишение. Представителката на тази фирма ми каза, че се вдига и пробиотика Биобаланс. Получих имейл, че се увеличават продуктите на друга голяма фирма – например „Бронхолитин“, „Парацетамол“ също, „Беналгин“-а на друга фирма също. „Фервекс“, „Упсарин“ също. Масово между 5% и 10% е повишението буквално на всичко“, подчерта Стойчева.

„Всичко това ни носи негативи. Възрастните хора са изключително недоволни и с право. Идват представители на фирми и първото нещо, което чувам от тях, е „взимай, защото цените се вдигат“, добави Стойчева.

Обясни, че с лекарствата по лекарско предписание е по-сложно, тъй като се наблюдава цената на подобно лекарство в съседните страни. Тези цени е по-трудно да бъдат повишени и там фирмите почти не го правят. „В съседните страни цените са като нашите, а и по-ниски някъде. Това задържа цените, които са по лекарско предписание, което все пак не е малко“, посочи фармацевтката.

По повод мнения, че аптеките ще бъдат сериозно засегнати от високите сметки за ток и може да се стигне до фалити, Стойчева каза, че лично при нея последната сметка е по-висока с един път и половина и това засега е поносимо.

Тя припомни, че поне от 10 години секторът се бори за това ДДС върху лекарствата да падне. „Явно някой има интерес да не се сваля ДДС-то. Преди две години, с навлизането на Ковид, когато  хората пазаруваха много и се запасяваха с лекарства за по три месеца, отново подехме тази инициатива. Намалиха данъка на памперсите и бебешките храни, което е добре. На ресторантите намалиха ДДС-то, но на лекарствата – не“, заяви Стойчева.

Според други аптекари в Добрич раздвижване в цените има, но засега не е голямо. Разликите сега са минимални, в стотинки. Ситуацията се променя всеки ден, има увеличени цени, има и намалени, като всяка фирма решава как да действа. При хранителните добавки имало по-сериозно увеличение.

В национални медии председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов обяви, че производителите на лекарства са дали заявки за поскъпване на медикаментите в размер от 4 до 20% заради инфлацията. 

c