Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Заради скъпия ток: Общини в област Добрич ще пестят от улично осветление

В община Генерал Тошево вече са предприети мерки за оптимизиране на уличното осветление заради големите разходи на ел. енергия, каза за Про Нюз Добрич кметът Валентин Димитров. Намалява се например броят на осветителните тела.

„Плащаме тройно по-големи сметки в сравнение с предходната година, става все по-лошо. Дано да продължи помощта от държавата от 110 лева на мегаватчас, ако може и да бъде увеличена. Тези дни ще дойде декемврийската сметка и очакваме още по-големи цифри. Ние сме предприели мерки за оптимизиране на осветлението и със сигурност ще изразходваме по-малко киловати. Няма как обаче някое село да остане на тъмно изцяло. Няколко мерки прилагаме, защото ако не го направим трябва да занемарим други услуги и дейности, тъй като не увеличаваме данъците и таксите“, коментира Димитров.

В община Шабла към момента се въздържат от подобни мерки. „Населените места при нас са малки, с твърде възрастно население и от гледна точка на безопасността и ограничаване на престъпни набези не сме предприели мерки. Ако обаче няма подходящо подпомагане, през следващите месеци може би ще се наложи да преминем към някакво ограничение на потреблението. В най-тъмните месеци декември и януари сметката за улично осветление беше 12-14 хиляди лева. В момента идват сметки около 45 хиляди лева, с компенсацията от 110 лева, която получихме за октомври и ноември. Сега чакаме и декемврийската сметка, дано и там да е заложена тази компенсация. От януари нататък – не знам“, заяви кметът на Шабла Мариян Жечев.

„В община Каварна ще се премине към вариант за редуциране на осветлението нощно време, тъй като разходите стават все повече и повече, а приходите не достигат. Почти три пъти са се увеличили разходите за ток, сега сметките станаха около 70 000 лева. И става така, че средствата на общините отиват изцяло за осветление, отопление и др., а хората имат нужда от много неща“, изтъкна кметът на Каварна Елена Балтаджиева.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов посочи, че ако в минали години са плащани между 400 и 450 хиляди лева за ток на уличното осветление и поддръжка на общински сгради, то сега цифрата отива над 600 000 лв.

„Направили сме разчети на бюджета, ще бъде трудно, но не смятаме да ограничаваме уличното осветление, все пак сме областен град. Вече работим за подмяна на колкото е възможно повече лампи с енергоспестяващи. Това намалява с около 30% потреблението на ток“, каза кметът.

c