Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Трите основни теми и заявка за Национална културна стратегия на България представи министър Атанас Атанасов

Достъп до култура, качествен културен обмен на международно ниво, както и опазването и популяризирането на богатото ни културно-историческо наследство, са основни приоритети, които си поставя новият ръководен екип на Министерството на културата

  Министърът на културата Атанас Атанасов представи екипа и приоритетите в работата си на среща с медиите днес в Министерството на културата. В нея участваха зам.-министрите Весела Кондакова, Юрий Вълковски и проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов.

"Изпитвам огромно вълнение и отговорност спрямо всичко, което предстои", заяви при представянето на екипа си новият културен министър.

„Дълбоко вярвам в богатството на българската култура и съм убеден, че освен с нашето славно минало и красиви традиции ние имаме потенциал да се гордеем с едно светло и истински обещаващо бъдеще'"

Културна България - с достойно място на световната карта

„Това, на което ще разчитам, е заразното добро, на здравия разум, както и на силата на всеки един от нас да превъзмогне собственото си его в името на по-голямата обща кауза. Вярвам, че с такава енергия няма как да не може да променим контекста, а той за съжаление в момента е леко мрачен.

Процесът никак няма да е лек и ще изисква смяна на гледни точки, висока професионална експертиза, баланс между решителност и търпение, прозорливост, но най-вече – поглед към един много по-широк и по-далечен хоризонт.”

Три основни теми в програмата на новия екип:

  • културата в България да стане достъпна
  • качествен културен обмен на международно ниво
  • опазване и популяризиране на богатото културно-историческо наследство на България

Министър Атанасов е категоричен, че без силен и професионален състав няма как да се подобри средата.

Заместник-министър Весела Кондакова представи своя ресор и отговорности:

  • осъществяване политиката на Министерството на културата в сферата на сценичните изкуства, училищата по изкуствата и по културата; авторското право и сродните му права, българското кино.

„Ще посветя уменията, знанието и времето си да съдействам за това българската култура да върви напред и да бъде основен приоритет в държавата, нашите творци да работят при по-добри условия, децата ни в училищата по изкуствата да са по-добре мотивирани и да усещат като ценност това да продължат работата си като артисти или мениджъри. Надявам се скоро да се почувства подем в нашата култура и изкуства”

Отговорностите на другия зам.-министър Юрий Вълковски включват:

  • политиката на Министерството на културата в областта на нематериалното културно наследство, международните и регионални дейности, библиотеките, читалищата, любителското творчество.

Три основни принципа, които ще следва в работата си Юрий Вълковски:

  • включване на всички гласове в културата и на колективното усилие, без да се разглеждат творците като „частни” и „държавни”
  • прозрачност и достъпност на информацията
  • разглеждане на културата в нейната цялост като процес и екосистема, в която има множество различни участници

Зам.-министър проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов също представи биографията и ресора си, включващ:

  • осъществяваната политика на Министерството на културата в областта на материалното културно наследство, изобразителните изкуства, музеите и галериите.

Сериозни амбиции

  • промени в Закона за културното наследство (в контекст и с други закони)
  • инициирането на Закон за архитектурата
  • промени в Закон за меценатството - според арх. Кадинов неработещ в момента

В края на представянето, новият културен министър направи най-сериозната заявка на своя екип - изработка на Национална стратегия за развитието на българската култура.

c