Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Ще поскъпне ли варенето на ракия в област Добрич заради скока на материалите?

Любителите на домашна ракия в Русенско останаха неприятно изненадани от новите цени на казаните и дървата от началото на годината, съобщиха тамошни медии. Какво е положението в област Добрич – очаква ли се и при нас поскъпване, попита Про Нюз Добрич областния координатор на Сдружение „Българската домашна ракия” Петко Димитров.

Вдигането на цените не зависи само от нас, а от хората, с които работим, които ни продават основните материали, необходими за изваряване на ракията, сподели Димитров. По думите му са скочили цените на дървата, на металите, с които работят, на водата, на тока, на газа.  Допълни, че от всичко зависи бизнесът им. И че вече не издържат на ниските цени, на които предлагат изваряването на ракия.

Областният координатор на Сдружение „Българската домашна ракия” сподели, че предстои да се съберат с колегите си, да се консултират и да решат на каква цена ще работят. По думите му такова събиране най-вероятно ще се проведе на пролет. „Сега сезонът е почти никакъв, няма какво да се вари. Температурите са ниски, ферментация не протича”, каза Петко Димитров.

Самият той има казани за изваряване на ракия в Добрич, в близост до Центъра за защита на природата и животните. Коментира, че се забелязва спад на броя на хората, които варят ракия. „Основно нашите клиенти са на възраст, много рядко има млади хора. Поколенията си занимават, така че тези, които варяха доста ракия, вече ги няма. А и хората в Добрич намаляват”, обясни Димитров.

c