Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

С евросредства популяризират морското и културното наследство в област Добрич

Първата информационна конференция по проект „Популяризиране на наследството на Черно море” се проведе в сградата на новопостроения по европейски проект Морски клуб „Кария“, съобщават от морската община. Проектът се осъществява чрез Стратегията за ВОМР на МИРГ „Шабла-Каварна-Балчик“, с финансовата подкрепа на Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за морско дело и рибарство и Националния бюджет на Република България.
По време на конференцията заинтересованите страни и заявилите участие в курсовете участници бяха запознати с целите на проекта, заложените дейности и очакваните резултати. На събитието присъстваха и представители на изпълнителите на конкретните обучения, които отговаряха на въпроси на участниците. Планираните курсове са разделени в четири направления: обучение за водолаз 1* или водолаз 2*; професионално обучение по част от професия „Техник по промишлен риболов и аквакултури“, специалност „Промишлен риболов и аквакултури“; придобиване на правоспособност “Водач на кораб до 40 БТ по море”; курс „Воден спасител на плувни басейни и водни паркове и надграждащ курс „Воден спасител на открити водни площи и море“.

Освен информационни материали, беше представен и иновативно изготвеният каталог „Символи на историческото, природното и морско културно наследство на територията на МИРГ Шабла – Каварна – Балчик“, чиято цел е да повиши информираността на обществеността, туроператорите и туристите, относно възможностите за културно – исторически туризъм в Североизточния черноморски район.
Освен книжно издание, каталогът разполага и със дигитален вариант, който може да разгледате на следния интернет адрес: https://online.fliphtml5.com/opxbw/nfzp
Проектът „Популяризиране на наследството на Черно море“ е на стойност 49 022 лв. и се изпълнява от неправителствена организация със седалище гр. Шабла.

c