Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Кметовете от област Добрич ще разчитат на активно добричко лоби в Парламента

Проблемите на област Добрич бяха поставени днес пред местните депутати от кметове от региона на среща в Община град Добрич. На нея присъстваха народните представители Мая Димитрова, Деница Сачева, Йорданка Костадинова, Галина Събева и д-р Ивайло Христов. Посочени бяха проблемите с пътната инфраструктура, водоподаването, социалните услуги и др. Присъстващите се обединиха около идеята да се положат усилия, за да има регионът активно добричко лоби в Парламента.

Кметовете на Добрич Йордан Йорданов и на Ген. Тошево Валентин Димитров заявиха, че общините имат нужда от проект за Закон за финансовата децентрализация на общините, тъй като държавата им прехвърля все повече дейности, за които липсва съответният финансов ресурс.

Общините очакват и целенасочена помощ от държавата за инвестиции във ВиК-сектора поради някои специфики – в областта водата се вади с помпи от сондажи, а състоянието на водопроводната мрежа е много лошо. Йорданов посочи, че Община Добрич има нужда от подкрепа за подновяване и изграждане на канализация в кв. Рилци и за финансиране на довършването на водопроводната мрежа там.

Нужни са повишени стандарти за социалните услуги, засегнати силно от високите цени на ел. енергията. Освен това има нужда от увеличение на броя на тези услуги в област Добрич, каза Деница Сачева. По думите й по две от новите оперативни програми има предвидени над 750 милиона лева за инфраструктура за социални услуги за възрастни хора и хора с увреждания. Общините могат да започнат подготовка, за да могат да се включат с проекти веднага когато се отворят процедурите.

Заложеното в новия държавен бюджет увеличение за издръжка на общините е само 3,8% и то няма да бъде достатъчно при нарастващите разходи, посочиха депутатите.  

Поставен бе и въпросът за Закона за местни данъци и такси, в който да бъде актуализирана данъчната оценка на имотите, според която се заплащат и данъците. При ДДС се предлага да се вдигне прагът за регистрация от 50 000 на 100 000 лв.

Кметове споделиха, че заради скъпия ток се налага да ограничават на моменти уличното осветление в населените места. Те очакват държавата да подпомогне общините, тъй като те са едни от големите консуматори на ел. енергия.

Кметът Йордан Йорданов допълни, че през 2022 година Общината ще има готов проект за цялостна рехабилитация на пешеходната зона в Добрич и се надява депутатите да помогнат за намиране на финансиране.

Той съобщи, че всички депутати са получили от кметовете подарък компаси, с които „да се насочват към проблемите на Североизточна България.“

c