Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

В Добрич, страната и чужбина представят сбирката с шевици от конкурса на НЧ „Български искрици”

Международният конкурс „Мотивът – основен елемент в българската шевица, пазещ родовата ни памет“ на Народно читалище „Български искрици 2016” в Добрич се оказа един изключително успешен проект. Имаше малко притеснения в началото – кое как ще се развие, колко души ще се включат, дали въобще ще има интерес за участие, какво е отношението към мотивите и шевиците, които са били в скриновете, а част от тях вече извадихме. В крайна сметка има изключителна резултатност. Това сподели за Про Нюз Добрич председателят на читалището Магдалена Петрова. По думите й и читалища, и физически лица продължават да изпращат мотиви и шевици.

Както медията вече писа за международния конкурс бяха получени над 350 мотива от различни краища на България, от традиционните български общности зад граница – Бесарабия (Украйна и Молдова), Таврия, Банат, Северна Добруджа, от българи емигранти в САЩ, Испания и Италия.

Основната идея, и аз много се радвам, че успяхме да я постигнем, е да има една обща сбирка със снимков материал, към който има техническо описание, такова за размера на шевицата, конците, които се използват, историята на мотива и селището като произход, обясни Петрова. Сподели, че предстои да бъде направен дигитален каталог с пълна информация, който да има дори схеми на самите шевици. Идеята е когато имаме първоначалния образ, т. е. образеца, мотива, от там нататък имаме пълната свобода да си правим композиции, обясни председателят на читалището. По думите й това вече е развитие на шевицата. Посочи, че когато го има мотивът може да си направи огърлие, ръкав и други.

В каталога ще има по един дигитален мотив на всеки участник, информира Петрова. Амбицията на организаторите на конкурса е да участват с програми за финансиране и да го издадат и на хартиен носител.

Искаме сбирката от мотиви да продължи да живее, сподели председателят на НЧ „Български искрици-2016”. Тя ще бъде представена в градовете, от които са участниците в международния конкурс и които имат желание да домакинстват. „Идеята е да се добавят допълнителни мотиви, т. е. всеки един домакин да добави още три или четири от неговото селище. И така тя, вървейки от участник на участник, тя ще продължи да се обогатява”, обясни Магдалена Петрова.

Сбирката ще бъде представена първо в НЧ „Български искрици-2016” в АЕМО „Старият Добрич”, това ще стане през февруари. Предвидено е на Националния ни празник – 3 март, да бъде в Самоков, защото от там е победителката в конкурса. Ще бъде показана в Смолян, в Дуранкулак и в други населени места в България, но още не е направен целият маршрут. След България сбирката с шевици ще отпътува за Румъния, от там за Молдова, а накрая ще бъде представена и в Украйна, сподели Магдалена Петрова. Тя разкри, че се планира и среща на всички майстори в АЕМО „Старият Добрич”, стига пандемията да го позволи.

Последните ни публикации, в които сме обявили спечелилите конкурса и отличията им, са достигнали до над 21 200 човека, а ангажиранията са над 3 200, информира председателят на НЧ „Български искрици 2016”. „Смятам, че с конкурса успяхме да постигнем една от задачите – да популяризираме Добрич като туристическа дестинация – посочи тя. – Така отговорихме и на Общината за финансовата подкрепа”.

c