Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Окончателно: За властите в Австралия световният №1 в тениса е престъпник

След решение на Федералния съд, правната сага между световния №1 в тениса Новак Джокович и властите в Австралия приключи.

Решението на магистратите в единодушно и потвърждава позицията на министъра на емиграцията - за отнемане на издадената на Джокович австралийска виза.

При това положение, след заведеното от адвокатите на сръбския тенисист дело, в опит да избегне депортация от Австралия, Джокович подлежи на депортиране. По този начин, заради това, че не е ваксиниран срещу COVID-19 и е подал сгрешена информация в декларацията си към граничните власти, легендата на съвременния тенис губи и шанс за защита на титлата си от Australian Open, както и за поставяне на рекорд по спечелени титли от Grand Slam.

Решението на Федералния съд определя молбата да бъде отхвърлена.“ Това обяви главният съдия Джеймс Олсоп. 

снимка: Marta Pascual Juanola

Преди процеса сръбският тенисист и сетовен №1 Джокович беше подкрепен от протестиращи пред Федералния съд в Мелбърн. На негова страна се обяви и Алиансът на адвокатите в Австралия.

"Един от най-опасните аспекти по случая на Джокович е готовността на Федералното правителство да прецени, че някой представлява риск за обществения ред, единствено въз основа на това, че правителството приема, че човек изразява мнение", заяви Грег Барнс - говорител на организацията. Той кментира също така, че това е абсолютна иронично за общество, претемндиращо за демократичност. „Оруелски и дълбоко обезпокоително е, че това се случва в общество, което се предполага, че е ангажирано със свободата на словото и мисълта", визирайки романа на Джордж Оруел "1984", в който чрез силата на словото авторът разкрива бъдещото тоталитарно общество и наложения от него нов ред.

c