Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Църквата чества Св. Гавриил Лесновски – един от следовниците на Иван Рилски

На 15 януари църквата отдава почит на Св. Гавриил Лесновски - български светец и отшелник, един от тримата следовници на Иван Рилски, заедно с Прохор Пчински и Яким Осоговски. Името му се среща и като Гавраил и Гаврил, затова днес имен ден празнуват носещите тези имена.

Според житието му, Гавриил е син на болярско семейство от село Осиче, Кривопаланско. Получава добро образование и се жени и с парите на родителите си изгражда църквата „Рождество Богороднично“ в Осиче. След смъртта на съпругата си, Гавриил постъпва в Лесновския манастир и с разрешението на игумена се оттегля в пустинничество близо до Злетово. В търсене на по-усамотено място, той се премества в Луково, а след това в разположения сред гъста гора Орлов връх, където прекарва в пост и молитва цели 30 години. След смъртта на отшелника мощите му са открити и пренесени в Лесновския манастир, където се създава култ към светеца.

Мощите на Свети Гавриил Лесновски са пренесени в столицата Търново от Калоян или Иван Асен II и са положени в църква на хълма Трапезица, като съдбата им днес е неизвестна.

Образът на свети Гавриил Лесновски присъства често в българските храмове. Паметта на преподобния отшелник се чества от българската православна църква на 15 януари, заедно с другия просиял български светец - свети Прохор Пчински.

c