Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

4 755 хора с увреждания от област Добрич получиха безплатна винетка през 2021 г.

През 2021 година 4 755 лица с увреждания от област Добрич са получили безплатна винетка, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане” /РДСП/ Ирена Баирова. Тя посочи, че броят им е съпоставим с предни години, когато се между 4 500 и 5 000.

От началото на годината до момента получилите безплатни винетки хора с увреждания жт областта са вече около 800.

Право на безплатна едногодишна е-винетка имат хора с 50 на сто и с над 50 на сто намалена работоспособност, както и лица и семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст. Други изисквания са автомобилът да е собствен или съпружеска имуществена собственост, да има застраховка Гражданска отговорност. Обемът на двигателя му трябва да е 2 000 куб. см , а мощността – 117.64 киловата.

Заявленията се приемат по настоящ адрес в дирекции "Социално подпомагане" по настоящ адрес. Дирекциите имат служебен достъп до информация за задължителната Гражданска отговорност, както и за данни от големия талон на лекия автомобил, поради което не е необходимо да се прилагат копия от тези документи, припомни Баирова.

Лицата сами преценяват кога да подадат заявление, но тъй като е-винетката се отпуска за една година е желателно заявлението да бъде направено около 10 дни преди изтичането на настоящата, допълни директорът на РДСП.

c