Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Църквата почита Света Нина

На 14 януари църквата почита паметта на Света равноапостолна Нина Грузинска. Света Нина е родена в Кападокия. Баща й бил роднина на св. Георги Победоносец, а майка й - сестра на Йерусалимския патриарх. Дванадесетгодишна, св. Нина заминала за Йерусалим, а по-късно и за Иверия (днешна Грузия). В Грузия я наричат Нино, Нинон, а в Западна Европа е позната и като Кристина, Кристияна (т.е. християнка).

Св. Нина живяла благочестиво и целомъдрено, проповядвала Евангелието и призовавала християните и друговерците към покаяние. Към края на живота си тя се оттегля в планинския проход Бодбе. Св. Нина е починала около 335-340 година. Мощите ѝ се намират в женския манастир Св. Георги, по-известен като Бодбе манастир, изграден през IX век в най-източната област Кахетия в днешна Грузия.

Св. Равноапостолна Нина Грузинска се чества на 14 януари от Православната и от Католическата църква. Множество храмове и манастири в Грузия и Русия са посветени на името ѝ. Най-ранното житие на Света Нина от неизвестен грузински автор е датирано към средата на IX век. Нина е сред най-популярните момичешки имена в Грузия.

Имен ден днес празнуват Нина, Нино, Ния, Адам, Калчо.

c