Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Прозрачност и отчетност при обществените поръчки на общините от област Добрич

В рамките на договор, сключен между „Про Нюз  Добрич“ ЕООД и „Булдар Консултинг“ ЕООД бяха извършени проучване и анализ на правната среда с фокус осигуряване на прозрачност и отчетност при възлагането и изпълнението на обществените поръчки в българските общини, и по-конкретно в осемте общински администрации на територията на Област Добрич, включени в териториалния обхват на анализа, в т.ч.: Община Балчик; Община Генерал Тошево; Община Добрич; Община Добричка; Община Каварна; Община Крушари; Община Тервел и Община Шабла. Времевият обхват на проведения анализ беше периода от въвеждане на задължителното използване на централизирана електронна платформа за електронно възлагане на обществени поръчки за всички публични възложители по смисъла на ЗОП (12 месеца, считано от 01.04.2020 г. до 01.04.2021г. вкл.).

Създаването на ЦАИС ЕОП и постепенното осигуряване на широка гама от функционалности на електронния регистър позволиха да бъде обследвана и анализирана информация от различно естество, но с един и същи предмет – обществените поръчки, провеждани от общинските администрации, включени в състава на област Добрич. За целта, а именно определянето на постигнатото ниво на публичност, прозрачност и отчетност при осъществените процедури по ЗОП, за основна се приема информацията за 2020 година, в началото на която стана задължително използването на ЦАИС ЕОП, като информацията за 2021 година се приема за допълваща, поради факта на едва изминалото полугодие от нея към момента на провеждане на проучването и анализа. На второ място, обобщаването на информацията и основно по признака „Възложител-община“, макар, че в една част от публичните регистри се откриват и възложители на обществени поръчки, които териториално са разположени в някоя от наблюдаваните осем общини и дори са пряко свързани с тяхното административно ръководство и обслужване. На трето място, формулирани са предимно качествени препоръки по адрес на подобряването на степента на прозрачност и публичност на обществените поръчки, изхождайки предимно от количествената информация, с която регистърът е захранен към момента на провеждане на проучването.

Използвайки възможността да бъдат направени някои конкретни справки, бе установено, че в създадения в ЦАИС ЕОП регистър на „Възложители, сключили най-голям брой договори“ в ранжировката за 2020 год., община Добричка е на 27-мо място (от общо 50) с 35 възлагателни процедури. Интересно е, че в ранговата скала попадат още двама териториално и административно прилежащи към областта възложители – на 3-то място със 151 процедури е „Център за психично здраве д-р П. Станчев – Добрич“ ЕООД и на 14-то място с 38 процедури е „Диагностично-консултативен център 1 – Добрич“ ЕООД . В същия регистър за 2021 год. (при условието, че към момента на проучването тя все още не е изтекла) отсъстват и осемте наблюдавани общини от област Добрич, но се вижда на 30-то място с 44 процедури „Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) – Добрич“ АД.

Съпоставяйки тези данни с данните от регистъра на „Възложители с най-голяма обща стойност на сключените договори“ , не са открити данни нито за наблюдаваните осем общини от област Добрич, нито за техни териториални и/или административно свързани агенти. В обобщение, макар и община Добричка да попада за 2020 г. в регистъра на най-многобройните възложители на обществени поръчки, то тяхната кумулативна ценова сума (стойност) не е сред най-големите. Косвено това говори за следното:

  • Нагласа и готовност да се използва ЦАИС ЕОП още от момента на пускането му в експлоатация;
  • Възлагане на обществени поръчки, които са силно диференцирани по вид, предмет и цена на услугата, а това предполага и широк кръг от заинтересовани страни, на които електронната платформа осигурява публичност и прозрачност;
  • Голям брой обществени поръчки могат да бъдат непряко свързани с общинските администрации, но последните са призвани да прокарват, утвърждават и развиват добрите практики за гарантиране на публичност и прозрачност.

Проектът “Гражданите и бизнесът - гарант за по-ефективно местно управление“ на „Про Нюз Добрич“ ЕООД се финансира от Фондация „Америка за България“ по програма „Следващите 10 – в подкрепа на значими идеи през следващите десет години“

c