Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

По-тежко наказание получи на втора инстанция Димитър К., за извършено убийство на мъж край Добрич

По-тежко наказание отредиха магистратите в Апелативен съд - Варна, за Димитър К., извършил убийство на мъж, след битов скандал и под въздействие на голямо количество алкохол.

Варненският апелативен съд увеличи на 15 години лишаване от свобода наказанието на подсъдим за убийство в добричкото село Изворово. С решението си въззивната инстанция измени присъда на Окръжен съд – Добрич, който е постановил 12 години затвор на Димитър К. за това, че умишлено е умъртвил друг мъж, информираха от пресслужбата на Апелативен съд-Варна..

Оттам припомнят, че на 10 октомври 2020 г. подсъдимият бил посетен от свой роднина. Мъжете изпили значително количество вино. Между тях възникнал конфликт. В опита си да прогони госта, домакинът извадил бетонен кол от мрежата на ограда и го ударил по главата. Пострадалият починал, а Димитър бил задържан. Той е признал вината си.

Делото пред настоящата инстанция бе образувано след протест на прокуратурата. Държавното обвинение поиска увеличаване на наказанието до средния размер.

Според защитата на Димитър, подсъдимият е искал само да нарани опонента си и не е имал умисъл да го убива. И двамата били в състояние на алкохолно опиянение, като в кръвта на починалия са констатирани 3,72 промила, припомни в съдебно заседание адвокатът.

В решението си Апелативен съд – Варна посочва, че предвид средството и механизма на извършване на престъплението, и характера на травмата на починалия, несъмнено Димитър К. е осъзнавал, че действията му ще доведат точно до настъпилия общественоопасен резултат. Според въззивната инстанция, балансът между смекчаващите и утежняващите вината обстоятелства налага определяне на наказание около средния размер - 15 години лишаване от свобода. Тази санкция, съдът счита, че ще постигне поправително, превъзпитателно, предупредително и възпиращо въздействие върху подсъдимия и ще има превантивен ефект спрямо обществото.

Решението на Варненския апелативен съд, с което бе изменена присъдата на Добричкия окръжен и бе увеличено наказанието на подсъдимия за извършено убийство в село Изворово, подлежи на обжалване пред ВКС.

c