Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Ромката Мира Стефанова от Добрич със специална награда в конкурса за образователен медиатор на годината

Мира Стефанова от Добрич бе удостоена със специалната награда „Овластяване на ромската жена” от конкурса за образователен медиатор на годината, организиран от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Алмалипе”. Наградите бяха връчени днес на тържество в Министерството на образованието и науката /МОН/ от министър акад. Николай Денков.

„Образователните медиатори се борят децата на България да имат бъдеще. Това е най-важно. Те са хората, на които в немалка степен се крепи образователната система”. С тези акад. Денков приветства медиаторите в МОН, поздрави ги с ромския празник „Василица“ и ги награди за техния всеотдаен труд. Министърът благодари за усилията на всички над 1000 души, които работят с всяко семейство поотделно, за да привлекат децата в училище.

Голямата награда "Образователен медиатор на годината" акад. Денков връчи на Николай Огнянов от Гулянци, Плевенско. Специална награда за добротворчество и застъпничество получи Фатме Арслан от Пловдив. Награда за теренна работа и постигане на диалог заслужи Тихомир Георгиев от община Криводол. Георги Шабанов от Шумен беше отличен като млад будител и вдъхновител.

Отличените медиатори са назначени по проектите „Подкрепа за успех“ и „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“, финансирани от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Тяхна основна задача е все повече деца да влязат в клас и да останат там колкото може по-дълго. В тази посока работи и Център „Амалипе“ с мрежа от училища, които работят за приобщаване на децата към образованието.

Гости на тържеството бяха също Н. пр. Мартина Фийни, посланик на Ирландия в България, както и представители на различни институции, ангажирани с интеграцията на ромските деца.

Мира Стефанова вече трета година е образователен медиатор в с. Победа към ОбУ ,,Добри Войников“. Тя е  разпозната в общността и разполага с голямо доверие от местната общност, особено от родителите. В момента завършва в самостоятелна форма на обучение средното си образование, мечтата й е да има и висше образование със специалност „Социална педагогика“.

Всяка събота и неделя младата жена посещава родители и деца в пет села. Празнува с тях рождените им дни, празници, дори им помага с уроците, като сядат заедно да учат. Голяма част от всичките тези дейности Мира осигурява от собствените си средства, а когато няма търси от различни дарители.

Тази Коледа медиаторът зарадва 75 деца от училището в Победа с топли обувки, всички 135 ученици получиха подаръчни кутии. Подаръци и лакомства имаше и за децата от Царевец, откъдето е родом ромката. В края на годината тя получи плакет и грамота от кмета на Община Добричка Соня Георгиева. Отличията й бяха присъдени за изключителната й всеотдайност при интегрирането на ромската общност и ежедневната й отдаденост в работата за приобщаването на ромските деца в общината.

c