Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Добри хора търсят къща за останало без дом семейство с малко дете в село Гурково

С благородната задача да намери дом за семейство с дете на 10 години от село Гурково, останало без такъв, се е заела Поликсения Петрова. Тя живее в селото от шест години, работи в Историческия музей в Балчик.

Преди два дни жената написа пост в групата „Кметство Гурково, с. Гурково” в социалната мрежа, чрез който призова за помощ. Разказа, че семейството остава без покрив над главата си. „Те са добри, честни и трудолюбиви хора, казвам го от личен опит и като човек, който през всичките тези години комуникира и работи с тях”, сподели Петрова. Обясни, че се търси къщичка, която те да могат да стопанисват и да живеят там или такава, която е с нисък и поносим наем. Друг вариант е да се използва жилище на чужденци в селото, което не обитават, посочи жената и помоли ако някой има информация за такова и телефонен номер на стопанина да я уведоми.

„Вярвам в добрината ви и в силата на нашата общност! Нека да си помагаме взаимно!”, призова Поликсения Петрова.

За Про Нюз Добрич тя разказа, че веднага след като публикувала поста с нея се свързал кметът на Гурково Тодор Георгиев, за да й съдейства да решаване на проблема на семейството. Подкрепа получава и от други хора от селото. Петрова обясни, че в Гурково има добри къщи за живеене, но собствениците им – англичани, дълги години се са ги посещавали. „Надяваме се и хора, които имат къща в селото, но живеят в други населени места или в чужбина, да я дадат за стопанисване”, обясни жената. Допълни, че са намерени вече няколко подходящи къщи, но още търсят контакти.

За семейството, което остава без покрив, разказа, че живеят в жилище под наем. Самата къща обаче е стара и покривът й се нуждае от ремонт. Семейството не успява да се договори със собствениците да направи ремонта за сметка на наема. „Трябва да напуснат, за да не падне покривът върху тях. В момента живеят там, но е опасно”, обясни Петрова.

c