Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

МБАЛ-Добрич: Всички 18 дихателни апарата са въведени в експлоатация

Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Добрич разполага с 18 броя апаратура за дихателна реанимация. Всички респиратори са въведени в експлоатация незабавно след доставянето им и се използват по предназначение.

Това съобщават от лечебното заведение във връзка с информация в ефира на NOVA NEWS на зам.-председателя на 47-то Народно събрание и депутат от парламентарната група на “Възраждане” Цончо Ганев. Според нея в интензивното Ковид отделение на МБАЛ-Добрич апаратура за обдишване стои в кашони, причината – липса на обучени кадри. По думите на депутата до подобни парадоксални ситуации – специализирана медицинска апаратура да стои неизползваема, се стига не заради липса на желание от страна на ръководството на МБАЛ, а по-скоро заради липсата на подготвени кадри.

Цончо Ганев: Апарати за обдишване стоят в кашони в МБАЛ-Добрич, не достигат кадри за Ковид отделението

Десет от респираторите са разположени в Отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ), останалите осем са в Ковид-сектора за интензивни грижи, посочват от болницата в Добрич.

„През 2021 година в „Реанимационния Covid сектор” на ОАИЛ са били интубирани 146 пациенти в крайно тежко състояние с Covid 19. Благодарение на професионалните грижи на екипа в отделението 16 от тях са били успешно екстубирани и животът на пациентите е бил спасен”, допълват от лечебното заведение.

c