Водещи новини Общество

Ромският лидер Живко Стоянов от Добрич изгуби битката с рака

Почина ромският лидер Живко Стоянов от Добрич, съобщиха негови близки в профила му в социалната мрежа негови близки.

Живко Стоянов страдаше от онкологично заболяване на белия дроб. Първоначално се лекуваше в България, но състоянието му се влошаваше. Бе проведена кампания за набиране на средства и бе приет в клиника в Турция. Там премина четири курса на химиотерапия, но в последствие бяха открити тумори и в главата. През декември състоянието му се влоши и той продължи лечението си в България.

Като лидер на Ромската общност в Добрич Живко Стоянов бе инициатор на много благотворителни кампании, помогнали на стотици нуждаещи се. Дори и в трудните за него моменти той не спираше да помага. За него здравните медиатори казваха: „Целият град е неговото семейство. Напомня ни за някогашните народни будители“. Определяха го като „Човек с главно „Ч”, човек със златно сърце.

След обявяването на пандемията от коронавирус Живко Стоянов инициира и координира няколко благотворителни инициативи. Дарители от Германия, Италия, Испания, Полша, Нидерландия за три дни успяха да съберат сумата от 6 500 лева и да я изпратят в Добрич, за да помогнат на нуждаещи се от ромската общност в града. Друго дарение бе осигурено от роми, живели в квартала, които сега работят в градовете Волос и Манхайм в Германия. В разгара на първата вълна от пандемията Стоянов организира граждани на Добрич от ромски произход, които събраха 6772,70 лева и ги дариха на Многопрофилната болница в града. Те бяха  използвани за закупуването на лични предпазни средства за персонала на лечебното заведение.

Про Нюз Добрич изказва съболезнования на близките на Живко Стоянов.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *