Водещи новини Култура Общество Тервел

Чрез VR технология млад артист пресъздаде родната къща на баба си в Тервел

Артист пресъздаде родната къща на баба си в Тервел чрез VR технология, съобщи бТВ. IVAN TRIDE, както е известен в арт-средите, прави стотици снимки на къщата, с които успява да я „построи” отново, но във виртуалното пространство.

Младежът споделя, че създава за Коледа VR изживяване за семейството си – 3D спомен, разходка в стария дом на баба си и дядо си. „Преди около година, когато баба ми вече беше останала сама и реши за продаде къщата си в Тервел, за да се премести в Добрич, осъзнах, че никога няма до можем да я видим във вида, в който сме я запомнили”, разказва той. Посочва, че това е домът, в която баба му е живяла цял живот, майка му и леля му са израснали там, а той, брат му и братовчедка му имат безброй детски спомени.

IVAN TRIDE сканира къщата през март миналата година и още тогава знае, че някъде преди Коледа ще се опита да отдели една седмица от времето си и да я пресъздаде. До тогава не е правил нещо такова.

Когато баба му вижда дома си в 3D и колко много хора я гледат в интернет, му се обажда притеснена – едното й каренце не било наместено, било изцапано, а книгите не били подредени.

„Докато го разработвах и влязох и го изживях във VR за първи път буквално останах поразен колко голяма сила може да има като въздействие тази технология, комбинирана със сантиментален семеен спомен, който няма как по друг начин да преживеем освен във VR”, споделя IVAN TRIDE.

Целият процес по заснемане и създаване на семейния видео-подарък ↓

Related Posts

  1. babaqga says:

    Голямо изкуство е това, нищо че има и други начини да се затрие една държава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.