Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

12 януари – Ден на военното разузнаване

На 12 януари се отбелязва Денят на военното разузнаване. Служба „Военна информация“ е най-старата българска специална служба. Създадена е с приемането на Закона за устройството на въоръжените сили на Българското княжество, утвърден с Указ от 15 декември 1891 г. на княз Фердинанд I, като звено към Канцеларията на Министерството на войната за обработване на разузнавателната информация, получавана от българските дипломатически представителства в чужбина.

С Указ от 31 декември 1907 г. Информационното бюро се преобразува в Разузнавателна секция към Оперативното отделение на Щаба на армията, на която се подчинява апаратът на военните аташета. Указът влиза в сила на 1 януари 1908 г. стар стил или 12 януари 1908 г. нов стил.

През 1997 година датата 12 януари е обявена за официален празник на българското военно разузнаване.

От март 1950 г. службата става Разузнавателно управление на Генералния щаб на Българската народна армия (РУ-ГЩ), наричано неофициално РУ-МНО (РУМНО). През есента на 1950 г. за подготовка на свои кадри към РУ-ГЩ е открито Училище за военни преводачи „Баба Тонка“. За обучение на оперативния състав през 1972 г. към РУ-ГЩ се открива Школа за подготовка на кадри, която по-късно получава статут на Факултет по стратегическо разузнаване на Военната академия „Георги Раковски“.

По времето на социализма РУ-ГЩ работи в тясно сътрудничество с ГРУ и сродните органи за военно разузнаване на останалите страни членки на Организацията на Варшавския договор, като се специализира в работата по Турция и Гърция с фокус върху ядреното и химическо въоръжение. За тази цел, следвайки световната практика (прилагана още от Княжество България), развива мрежа от легални и нелегални резидентури, ползва за прикритие учреждения с представителства и дейност в чужбина: министерства, компании, медии и др.

Политическите промени, настъпили през 1989 г., се отразяват върху военното разузнаване. В началото на 1992 г. РУ-ГЩ е преобразувано в Управление за разузнаване и сигурност, обединило военното разузнаване и военното контраразузнаване. През септември 1992 г. структурите отново са разделени и Разузнавателното управление на Генералния щаб е възстановено.

През 1999 г. функциите на РУ-ГЩ са разделени: на основата му в Министерството на отбраната за кратко се създава Главна дирекция „Военна информация“ за добиване и обработване на военна (политическа, техническа, научна) информация; в Генералния щаб се създава Разузнавателно управление за ръководство на разузнавателните формирования и органи на Българската армия. С постановление на Министерския съвет № 237 от 21.12.1999 г. тази дирекция се преобразува от 1 януари 2000 г. в Служба „Военна информация“ (СВИ).

През 2020 г. Служба "Военна информация" се преименува на Служба "Военно разузнаване".

c