Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

10 ученици в област Добрич са с положителен резултат за COVID-19 при тестването тази седмица

10 положителни резултата за COVID-19 при ученици от различни училища в област Добрич са установени вчера при седмичното тестване, съобщи за Про Нюз Добрич началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ Светлана Василева. Тя посочи, че от тези 10 положителни теста след това с PSR в лаборатория са потвърдени осем. Три от тях са в ЕГ „Гео Милев”, по тази причина са карантинирани три паралелки в 9 клас. Както вече информирахме, в гимназията карантинираните паралелки към днешна дата са общо осем, с останалите това е станало през предните дни.

За периода от както беше въведено тестването през първата десетдневка на октомври до преди коледната ваканция, за почти двата месеца, в област Добрич имаше само 6 случая на положителни тестове при ученици, от които едва половината се потвърдиха в лаборатория, каза Василева. Тя коментира, че в началото е имало съмнения дали тестовете работят, но големият брой регистрирани положителни случаи сега са ги опровергали. По думите й тестовете са вариант да не се затварят училища.

От приблизително 14 500 ученици в областта около 13 000 се тестват, посочи началникът на РУО. Около 1 500 учат без тестове, те са от двете общини, в които все още заболеваемостта е под 250 на 100 000 души – Крушари и Добричка. Има и ученици, които се обучават от разстояние в електронна среда тъй като нямат подадени декларации от родителите за съгласие за тестване. По думите на Светлана Василева те вече са единици.

c