Бизнес Водещи новини Здраве Общество Туризъм

Заповед: По-кратки изолация и карантина, преди ръста от заразени при Ковид вълна №5 в България

От днес, 11 януари, продължителността на изолацията в България се намалява от 14 на 10 дни. Времето за карантина също се редуцира – от 10 на 7 дни.

Според Заповедта, издадена от проф. Асена Сербезова – здравен министър в кабинета “Петков”, лицата с потвърден COVID-19 подлежат на задължителна изолация за период от 10 дни, считано от датата на потвърдителното лабораторно изследване.

Всички близки контактни на доказан случай на коронавирусна инфекция подлежат на 7-дневна карантина, считано от датата на последния им контакт с потвърдения случай.

Изключение от мярката ще се прилага за определени групи лица

Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени предписанието за поставяне под карантина на близко контактно лице, при положение че то има поставена допълнителна (бустерна) доза ваксина срещу COVID-19. Условието е лицето да предостави по електронна поща отрицателен резултат от проведено след 72 ч. от датата на поставяне под карантина PCR изследване. Карантината се отменя до 24 часа от представяне на документа.

Със същата заповед се отменя условието за задължителна 14-дневна изолация след изписване от лечебно заведение.

Издадените към момента на влизане в сила на заповедта предписания за изолация и карантина се преустановяват след изтичане на посочения в тях срок.

Пълен текст на Заповед на здравния министър проф. Асена Сербезова ↓

Заповед-РД-01-13-11.01.2022-г.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *