Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

След празничните трапези: Расте броят на пациентите с COVID-19 в болницата в Балчик

13 са в момента пациентите с коронавирусна инфекция, настанени в Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Балчик, съобщи за Про Нюз Добрич управителят й д-р Пламен Димитров. По данни, публикувани в сайта на Националната здравно-осигурителна каса, на 2 януари болните с COVID-19 там са били двама, а на 9 януари – деветима.

Ситуацията при нас е като в цялата страна – пациентите се увеличават, каза д-р Димитров. Той коментира: „Около празниците хората стояха повече покрай масите. След като минаха празниците започнаха да си обръщат внимание – кой има хрема, кой киха, кой кашля. Правят се повече тестове и  излизат повече положителни. Виждате и времето какво е, ту топло, ту студено, това също играе роля”. Лекарят посочи, че като цяло и в трите общини – Балчик, Каварна и Шабла, има леко завишение на заболеваемостта.

Управителят на болницата сподели, че като цяло капацитетът на Ковид-отделението им не е запълнен докрай, леглата са максимум 18. Допълни, че досега с повече от 15 легла не са работили.

Д-р Димитров каза, че при тях няма информация дали пациентите са с Омикрон или с Делта. „Нас ни интересуват PSR- тестовете, които се правят в лаборатория във Варна. Всеки един пациент, който е положителен, който има някаква клиника на бърз тест, му се прави PSR-а и ако се потвърди постъпва в отделението – ако иска и ако има клиника”, обясни медикът.

40 са били пациентите на Ковид-отделението на МБАЛ-Балчик през декември, информира управителят на лечебното заведение. По думите му през годината обикновено средно месечно са имали по 40-50 болни с COVID-19. През две седмици – в края на юли, началото на август, не са имали нито един пациент в отделението. Новата 2022 година в него е посрещнал само един болен.

c