Общество

Малкото орле Александрия стигна от Крушари до Намибия, чакаме го напролет

Малкото кресливо орле, което получи името Александрия, продължава своето пътешествие в Африка, съобщават от Териториалното Североизточно държавно предприятие. У нас местообитанието на орлето е било п о поречието на Суха река в районаа на село Крушари. През август му е поставен предавател, за да се проследи миграцията му, съобщи Димитър Демерджиев от Българското дружество за защита на птиците.

От данните на предавателите се вижда, че повечето птици, които могат да се проследят чрез сайта https://eagleforests.org/, зимуват в делтата на река Окаванго на територията на Ботсвана. Тази зона се очертава като най-важното място за зимуване за българската популация. Огромната река, която граничи с пустинята Калахари, предлага отлични условия за всички прелетни птици, но нашата пътешественичка продължава да изследва и съседните държави, като в момента се намира в Намибия.

Смелата Александрия прави доста дълги преходи, като преди дни прелетя край столицата Уиндхук, а след това се запъти към Националния парк „Етоша“, но все още не е стигнала до там.

70 действащи гнезда на малки кресливи орли са потвърдени на територията на България през 2021 година, съобщи Димитър Демерджиев. На 10 орлета са поставени предаватели до момента, като първите три бяха през 2020 година. От тях само едно се върна в България, а останалите гнездят в съседна Гърция. Интересното според орнитолога е, че птицата която остана при нас първо стигна до Казахстан и едва след това се завърна на родна земя. Дали смелата Александрия ще избере да гнезди в България ще разберем през април, а до тогава можете да следите полета на малката птичка благодарение на проекта „Земите и горите на орела“.

Снимка: Светослав Спасов

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.