Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Кои са стайните растения на 2022 година, с които може да оживите "хоум офиса"?

С хоум офисите и онлайн обучението напоследък прекарваме все повече време в домовете си. Заради вроденото ни желание да бъдем свързани с природата, не е изненада, че има безпрецедентен интерес към биофилния дизайн – модното еко течение в интериорния дизайн.

С помощта на растенията ние можем да проектираме малко от магията на природата в ежедневието си. Растенията говорят за нашата пъпна връзка с природата. Те филтрират въздуха, поглъщайки въглерода в дома ни и отделяйки свеж кислород. Ако планирате да добавите малко зеленина към вътрешното си пространство, разгледайте тези опции:

Scindapsus pictus /сребърна лоза/ е растение от лозов тип, което има привличаща погледа пъстра визия. Тъмните листа са естествено украсени със сребърни петна. Добре вирее при умерени температури с филтрирана слънчева светлина и контролирано поливане.

Ficus umbellata е член на семейството на фикусите. Погледа привличат големите листа във формата на сърце. Това растение има нужда от естествено осветление, което да не е твърде силно. Вирее в добре дренирана почва, добре е да поизсъхне малко между поливанията.

Има безброй разновидности на папрати и много от тях са чудесен избор за слабо осветените зони на дома. Поливайте папратите ежеседмично, но намалете поливките през по-студените месеци.

Дори и да не живеете в тропически регион, банановите растения от род тревисти се предлагат в много разновидности, така че направете малко проучване, за да намерите добър вариант за вашия дом. Тъй като те могат да станат доста големи, вероятно трябва да потърсите версия джудже, освен ако нямате много високи тавани в слънчева стая.

Ако имате дзен тема като част от вашия интериорен дизайн, дървото бонсай е задължително. Въпреки това, внимавайте със сорта, който избирате, тъй като много от тях се нуждаят от висока влажност на открито, за да виреят. Опитайте с бонсай Carmona, Schefflera, Sageretia и може би най-традиционния и лесен за отглеждане Ficus Bonsai.

Hoya /хоя, восъче/ е популярно домашно растение. Предлага се в различни форми и размери. Повечето видове осигуряват обилен цъфтеж. Повечето видове са катерливи, така че планирайте как ще ги разположите. Това е добър начин да привлечете погледа в  малка къща.

Разновидностите на филодендрона са лесни за отглеждане и добре дошли в повечето домове. Цветът на листата варира от нюанси на зелено дори до оранжево, предлагайки контраст с други растения в дома.

Друго растение, което често се възприема като трудно за отглеждане, е орхидеята. Обикновено това е така, защото орхидеята трябва да се третира като в естествената си среда. Това означава осигуряване на слънчево място с висока влажност и много вода. Наградата е изключително красиво цъфтящо растение.

Източник и снимки: INHABITAT

c