Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

264 жители на Община Тервел са ползвали социални програми през миналата година

153 жители на община Тервел са получили през 2021 година грижа по две програми за социални услуги – „Лична помощ“ и „Асиситентска подкрепа“, съобщават от администрацията в добруджанския град. 111 души са били заети като лични асистенти по двете програми. През миналата година е реализиран и проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за звена за патронажна грижа в условията на Ковид.

Социалният патронаж в Тервел е реализирал 39 855 хранодни за 2021 г. Броят на ползващите услугата е различен през различните месеци. В патронажа в Тервел е реализиран и проект на Общината „Топъл обяд в условията на ковид“, финансиран по Оперативна програма „Храни“. Подкрепа по проекта са получили 70 души от общината, а хранодните по този проект са 8 680. Патронажът в Тервел се е обслужвал с два автомобила за разнос на храна.

Патронажът в с. Коларци е реализирал близо 7 хиляди хранодни, този с. Нова Камена - 12 259 хранодни, в с. Зърнево – 4 659. Трите патронажа в селата са приготвяли храна и за детските градини и училищата в своите райони. Четирите патронажа са работили 11 месеца и са почивали през м.август.

Общината е била работодател за 110 души, заети по програми, проекти и мерки за заетост през изминалата година. От тях 14 души са се ползвали от НП “Заетост и обучение на хора с увреждания“, 10 души по НП „Помощ за пенсиониране“, 1 младеж по програма „Старт в кариерата“, 10 души по регионална програма за заетост, други 10 души по Програма за обучение и заетост на продължително безработни лица, 3 души по проект „Алтернатива за теб“, 15 души по проект “Обучение и заетост на хора с увреждания“ и 30 души по общинския проект, финансиран по ОПРЧР „Интегрирани мерки за подобряване на достъпа до социално-икономическа интеграция“, отчитат от Общината. Други трима души са били назначени като строителни работници за ремонта на стадиона по Проект „Красива България“.

c