Бизнес Водещи новини - дясно Общество

От днес деклариращите доходи в област Добрич могат да ползват данъчна отстъпка

Днес, 10 януари, стартира новата Данъчна кампания 2022. Физическите лица, имащи готовност, могат да подават декларации за доходите си по електронен път, по пощата и в офисите на приходната агенция, възползвайки се от предлаганата от НАП данъчна отстъпка от 5%.

През изминалата 2021 г. в офиса на НАП във Варна бяха получени 37 717 броя декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ, като от тях 84 % или 31 616 броя от тях са получени по електронен път, с ПИК от агенцията или квалифициран електронен подпис, а 3 368 са подадени на хартиен носител, в салоните за обслужване на клиенти. Още 2 707 са изпратени по пощата.

От НАП уведомиа, че в началото на март 2022 г., след подаването на данните от работодатели и платци на хонорари, ще бъде пусната и предварително попълнена декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП. В нея ще бъдат вписани автоматично данни за получени през 2021 г. доходи от трудови правоотношения,  граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и други.

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък тази година е 3 май – първият работен ден след 30 април, напомнят от приходната агенция.

Лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 30 юни. Това е срокът, в който и фирмите трябва да декларират корпоративен данък /чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане/, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Срокът за плащане на тези данъци е 30 юни. Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи в сайта на приходната агенция www.nap.bg и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цена, според тарифите на съответния оператор

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.