Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Фирми в Добрич получават огромни декемврийски сметки за ток без обещаните от властите компенсации

Започнаха да пристигат декемврийските сметки за ток на бизнеса, без в тях да бъдат отразени обещаните от правителството компенсации заради огромния скок в цената на ел. енергията. Браншовите организации на ресторантьорите излязоха с апел за спешни и адекватни мерки в подкрепа на бизнеса.

Галин Господинов от пицария „Италия“ в Добрич показа на Про Нюз Добрич декемврийската си сметка. От документа става ясно, че той трябва да заплати средна цена за мегаватчас от 670 лева. Сметката е дошла на 7 януари, като падежът е на 14 януари. Във фактурата е написано, че при неспазен срок на плащане електрозахранването ще бъде преустановено след 21 януари.

За сравнение, през ноември цената за мегаватчас в сметката е била 610 лв., а през октомври – 550 лв. За декември 2020 година са платили 200 лв/мВч.

В същото време фирмата е получила днес писмо от търговеца си на електроенергия, че подпомагането на фиксираната ставка по Програмата за компенсиране на небитови крайни клиенти на ел. енергия на Министерския съвет не е отразено във фактурата, поради незавършили административни процедури на ЕС и Министерството на енергетиката. „Компенсацията не е съгласувана, когато получим информация за одобрението й, ще бъде отразена във фактурите за следващ отчетен период, или с коригиращ документ“, пише още в писмото.

„Сметките ни за ток дойдоха, но засега нямаме помощ от държавата. Положението е тежко, налага се да работим с по-малко фурни и котлони, за да пестим ток. Цените не сме вдигали, работим без никаква печалба. Не можем да калкулираме цени заради динамичната обстановка. Цените на едро на основните продукти, с които ние работим, растат непрекъснато. Цената на брашното например днес е по-висока, на седмична база се е повишила с 2,7%. Най-много се вдигнаха кашкавалът и сиренето. Ако сравним с цените отпреди година, ръстът е с 30% на едро. Отделно скачат и заплатите, осигуровките. Въпреки всичко не сме освобождавали работници, не сме намалявали заплати и силно се надяваме това да не се наложи. Чакаме обаче обещаната от държавата подкрепа“, казва Господинов.

В по-големите заведенията ситуацията е още по-сериозна. Добричлии споделят, че им прави впечатление, че ресторантите работят само в петък и събота - от 30 дни в месеца – само 8.

Официално писмо от търговеца си на ток е получила и Рекламна къща „ЕОС“. Текстът е подобен, че компенсацията не е съгласувана. Фактурата за ел. енергия на фирмата за декември, пристигнала снощи, е двойно по-голяма в сравнение с преди една година, въпреки че през последните месеци там са си ограничавали консумацията.

Скъпата електроенергия се отразява зле и на Фирма „Веселина Трейд“ – производител на популярните салати „Веселина“. „Ние сме разпределили риска, използваме и газ, и ток, но те и двете скочиха страшно много. Все още не сме получили фактурата си за ток за декември, но разходът ни се вдигна около три пъти. Ние специално използваме и фотоволтаици и оттам компенсираме с 10-12%. Мисля, че още не е решено каква ще бъде помощта за бизнеса, надяваме се обещаните компенсации да бъдат дадени. При нас кризата с енергоносителите води до свиване на маржовете, защото не можем да вдигнем цените с толкова, с колкото е повишението на суровините, тока и газа. Ние не можем да затворим, както например много ресторанти, защото сме обвързани с договори. Ние не можем да кажем, че нямаме работа, но работим без печалба. Не знам кое е по-лошото“, коментира за Про Нюз Добрич собственикът Димитър Димитров.

Днес от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България излязоха с апел, в който настояват за спешни и адекватни мерки, които да помогнат на бизнеса да оцелее в тази изключително тежка ситуация с огромна инфлация и повишени цени на стоки и услуги.

В него се казва, че липсва ясен план за справяне с проблемите с тока за бизнеса и това е пагубно. „Започнаха да пристигат декемврийските сметки за ток и за наша огромна изненада се оказва, че в тях ги няма обещаните компенсации, които да покрият поне част от огромното увеличение. Заведения, които са плащали по 7-8000 лева за ток, сега получават сметки от 33-34 000 лева. Такова увеличение с над 4 пъти е невъзможно да бъде компенсирано и ни обрича на фалит“, се казва в писмото.

Посочва се, че споменаваните от правителството 1,5 млрд. лева, отделени за компенсации за бизнеса, няма да стигнат доникъде, а към момента дори ги няма. „Доколкото разбираме, все още не е измислен механизмът, по който да бъдат разпределени. И какво излиза – докато някой си свърши работата, българският бизнес се превръща в кредитор на производителите и разпределителите на енергия. А направата на дори елементарен бизнес план е невъзможна“, казват от БАЗ и СЗБ.

„Говорим за оцеляване, но в условия, които не зависят от нас. Борим се с вятърни мелници, за да съхраним инвестициите си и сме готови на всичко, за да го направим. Не вярваме на обещания, искаме действия!“, се казва още в апела.

c