Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

В "Двореца" в Балчик това лято: 4 спектакъла на варненската опера и уникална изложба антично стъкло

Културен център „Двореца“ и Държавната опера във Варна ще подарят на ценителите четири изключителни спектакъла това лято. Те са залегнали в културната програма на „Двореца“ за месеците юли и август. На откритата сцена край морето се очаква да гостуват мюзикълите ”Брилянтин” и “Оркестър без име”, както и балетните спектакли “Ромео и Жулиета” и “Шехерезада”.

Културният календар на „Двореца“ за 2022 година е традиционно богат и разнообразен. В момента може да се види изложбата “Класици” с живописни творби на български художници от фонда на историческия музей в Панагюрище.

Редица талантливи български творци ще представят самостоятелни изложби. Това са Павлина Василева /фотография/, Златка Божилова /картини с миди/, Огнян Георгиев, живопис, Александър Терзиев - живопис и графика, авторска коприна на Милка Попова, Иван Йотов и синове /дърворезба, дървопластика и мраморна скулптура/, Вера Пенева - живопис, Стефан Надзи Николов - живопис, Милена Костуркова - живопис, Мария Кеменчеджиева и Сдружение “Кагецу” - изкуството Икебана и др.

От 20 до 27 май ще се състои международният художествен пленер и изложба “Съвременни художници на Балчик”, а през юни - пленер и изложба на училището по стъкларство, живопис и промишлен дизайн в чешкия град Валашске Мезиржичи. Ще се проведе и Международен фолклорен Фестивал Етно Музика и Танци Украйна, а през август – „Лятна латинофиеста” с участието на Алфредо Торес.

Поредни издания ще имат и други културни събития - Международен пленер “Пространство и време”, студентският филмов фестивал, фестивалът „Пясъчни творения“, „Виа Понтика“, арт форум „Без граници“. Ще се състои и международният музикален фестивал „Мюзик кампус Балчик“, който заради Ковид не се проведе в последните две години.

От 20 до 30 юли със съдействието на Италианското посолство у нас ще се проведат Дните на италианската култура, с изложби на художници, музикална вечер и други събития. От 1 до 14 август пък са Дните на чилийската култура.

И още едно забележително събитие – от 1 до 30 август ще гостува изложба на Националния исторически музей от антично стъкло с редки дори в световен мащаб експонати, които за първи път ще бъдат изнесени извън София.

c