Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Църквата почита Св. Йоан Кръстител, Ивановден е

7 януари и денят на Св. Йоан Кръстител, братовчед по плът на Иисус Христос, изключителен проповедник и апостол на покаянието. За него Христос казва, че между родените от жени няма нито един пророк по-голям от него. Св. Йоан Кръстител е бил строг постник и често се изобразява като аскет със слабо лице, дълги коси и сплетена брада, с груби дрехи от камилска вълна. Тъй като е живеел в пустинята и е водил суров живот, непосилен за много хора, често се нарича още  „ангел на пустинята“ и се изобразява с крила.

Наричаме св. Йоан „Кръстител и Предтеча“ – Кръстител, защото кръщава Христос, а Предтеча (предвестник), защото е проповядвал и предвъзвестявал на хората за раждането на Христос в света. Добре е да се знае, че св. Елисавета е майка на св. Йоан Предтеча и сестра на св. Анна – майката на св. Богородица, т.е. св. Йоан Кръстител е братовчед по плът на Иисус Христос.

Имен ден празнуват: Иван, Иво, Йоан, Ивайло, Йоанна, Иванка, Ивана, Йоана, Ива, Иванина, Ивон, Калоян, Калояна, Ивиана, Ивияна, Ванина, Ваньо, Ванеса, Ваня, Йово, Йовко, Йовчо, Йовка, Йовелина, Йото, Йотко, Йонко, Йонка, Жана, Жанет, Ивайла, Ивена, Ивет, Ивета, Ивелина, Ивелин, Ина, Инна, Инка, Ивона, Яни, Янислав, Янислава, Янимира, Яне, Яна, Янка, Янко, Янета, Яниса, Янита, Янин, Янина, Янита, Янимир, Яник, Янек, Янико, Яника, Янаки, Яно, Яньо, Янчо, Яна, Янак.

Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от след сватбените обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност. На този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и имениците. В югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за Св. Йоан като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза.

На Ивановден е последният ден, през който ходят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста и мъже облечени като баби. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване.

c