Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Ще има ли отново в Балчик мораториум за 5G?

„Дадохме една година срок с мораториума за изграждане на 5G мрежа на територията на община Балчик, за да видим какви са ползите и вредите от тази технология. Тази една година изтече и към момента, по мое мнение и това на колеги общински съветници, се вижда, че няма никакво ново доказателство, че за тази технология трябва да се наложи някаква забрана.“ Това коментира пред Про Нюз Добрич председателят на Общинския съвет на Балчик Николай Колев.

Повод да поискаме мнението му бе внесената през октомври м.г. в ОбС от Местна гражданска инициатива подписка с 200 подписа за нова забрана на 5G в Балчик и проведената в края на 2021 година среща по темата в администрацията.

Припомняме, че Балчик бе първата и остана единствена община в България, в която през октомври 2020 година бе прието решение за временен мораториум за изграждане на 5G мрежа. Този мораториум изтече през октомври 2021 година, а Местната гражданска инициатива иска нова забрана.

В искането си организаторите на подписката се позовават на това, че през 2020 година било ясно научно доказано от Европейската комисия, че 5G  излъчването вреди на хората и околната среда.  Основание за това искане на гражданите мотивират със „задълбочено международно научно проучване, както и окуражителните примери на много държави и български общини“. Цитира се отговор на еврокомисаря Тиери Бретон на въпрос от хърватския евродепутат Иван Синчич, че страните-членки на ЕС не са задължени да въвеждат 5G. Цитирани са редица градове и държави, в които има забрани за 5G.

Искане за нова забрана на 5G в Балчик – подписка за продължаване на мораториума

„Отново искат забрана, но ние трябва да претегляме и плюсовете, и минусите. Не да угодим на 200 човека от подписката, докато в общината живеят още 10 000 души. Не бяхме убедени, че това е по-вредно от най-вредното до момента като такава технология. Този мораториум за една година даде възможност на Инициативния комитет да предприеме някакви стъпки. Те не успяха да си обединят усилията, да убедят други общини да ни последват. Тук вече въпросът е доколко това не беше просто поредното желание на някой да бъде интересен в медиите“, посочи Николай Колев.

Припомняме, че в община Мездра също бе приет такъм мораториум, но областният управител го върна и общинските съветници отхвърлиха решението си.

За да се разгледа искането за нов мораториум на сесия на Общинския съвет, трябва да се внесе докладна записка от съветник или от общинската администрация. Към момента никой не е подел инициатива да внася подобно нещо, обясни Колев.  

„Ние работим с документи. Преди година бяха други разговорите с този Инициативен комитет. Казах им, че законодателно нещата им не са изпипани и ги съветвам да си намерят добър адвокат, който да им помогне. Голяма част от нещата не са в компетенцията на общинските съвети и общинските администрации. Смятам, че ако има някаква забрана, тя трябва да бъде на национално ниво. Ние няма как да сме някакъв „оазис“. Затова те трябва да се обърнат към Комисията по далекосъобщенията, която издава лицензите на операторите. Общината няма силата да контролира самото разпространение на 5G сигнала“, изтъкна Колев.  

Яна Михайлова от Местната инициатива поясни, че съмишлениците й са около десет човека, които са се убедили във вредата на 5G мрежата, на базата на доказателствата на ЕП и искат да се вземе някакво адекватно решение спрямо тези доказателствата, които се подкрепят вече в цял свят. Според нея балчиклии, които подкрепят подписката, са много повече от 200. По думите й и в други общини има внесени подобни подписки, между които е и Добрич. Дава пример с Швейцария, където има кантон, в който е наложен тригодишен мораториум за изграждане на мрежи от 4G  нагоре. Тя е категорична, че медиите не информират за докладите на ЕК и хората си мислят, че доказателства за вредите няма.

И още едно мнение – на Николина Похлупкова от инициативната група: „Кабелните технологии са много по-сигурни, защото всичко друго може да бъде хакнато. Не знам защо се прави това в света, при положение че другото си върши идеално работа в момента. 3G и 4G е достатъчно. Тийнейджърите може би това не го разбират и мислят, че е някаква глупост. Искат да играят игри, за тях е важна скоростта, но аз прекрасно си гледам филми всичко останало и повече не ми трябва. Разбрах, че с това включване на 5G се покачва и тарифата на телефоните. Аз получих такъв SMS от мобилния оператор, че ми се качва тарифата и вероятно е от това. За какво ни е да плащаме повече за повече излъчване, при положение че с 4G сме обслужени добре. Защо е това? Мисля, че един нормален здравомислещ човек не би искал нещо друго отгоре, освен тийнейджърите, които на тази възраст не мислят много за здравето, но ние като по-големи мислим за децата си.“

Местната инициативна група разчита да проведе с администрацията още една среща и искането да влезе за разглеждане на общинска сесия.

c