Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Повод да почерпи на Ивановден има всеки 21-ви жител на Добрич

Днес (Ивановден) повод да бъдат поздравени имат 4% от жителите на град Добрич., носещи традиционните български имена Иван, Иванка или производните им.

1658 са Ивановците в град Добрич, а дамите с името Иванка и Ивана са 890. Според регистъра, с постоянен адрес към месец декември 2021 г., жителите на града са 85 862. Освен Иван, Иванка и Ивана, днес повод да почерпят имат също Иво, Ива, Ивелин, Ивелина, Ивайло, Ивайла, Ваня, Йоан, Йоана, Жана, Калоян, Калояна и др. В Добрич, носещите някое от тези имена са над 1300 души.

Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от след сватбените обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност.

Освен имениците, на този ден ергените къпят момите, къпят се също и младите мъже. В югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за Св. Йоан като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза.

c